Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZdravlje

January 18, 2016

Zašto ipak ne treba izbjegavati kožicu kada jedete piletinu?

More articles by »
Written by: admin

Već godinama stručnjaci upozoravaju da je kožica najnezdraviji dio piletine, ali najnovija istraživanja pokazuju da to baš nije tako

Kardiolozi i nutricionisti već duže vrijeme govore o štetnom uticaju kožice i masnih dijelova piletine. Međutim, vrijeme je da počnete bez griže savjesti da uživate i u ovim slasnim dijelovima pileta.

Zbog čega? Većina masti koja se nalazi u pilećoj kožici je zdrava, nezasićena masnoća koja ne škodi zdravlju srca. Sudeći prema rezultatima studije sprovedene u Školi javnog zdravlja na Univerzitetu Harvard, nezasićene masnoće mogu doprinijeti smanjenju krvnog pritiska i holesterola.

Pored toga, ako ostavite kožicu, meso će biti sočnije i ukusnije, pa ćete koristiti manje soli u pripremi. Ipak, pileću kožicu treba jesti u umjerenoj količini.

Piletina, uključujući i kožicu, ima više omega 6 masnih kisjelina u poređenju s drugim vrstama mesa, a ove masne kisjeline mogu pojačati upalne procese u organizmu.

Zaključak je da možete uživati u sočnim zalogajima piletine i pileće kožice, ali samo u umjerenim količinama.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore