Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZdravlje

February 10, 2016

Šta se događa vašem tijelu kad preskočite obrok?

More articles by »
Written by: admin

Neko ne stigne da pojede sve dnevne obroke, a neko namjerno preskoči kako bi smanjio unos kalorija na dnevnom nivou

Ipak, ovo posljednje, krivac je za nakupljanje neželjenih kilograma, pojašnjava Kimberli Mekalum, psihijatrica iz St. Louisa. Na ovaj način tijelo gurate u “mod preživljavanja”, a kako biste to izbjegli, bolje pojedite neke zdrave grickalice kada osjetite glad umjesto da preskačete obrok.

Promjena raspoloženja

Jeste li primijetili kako ste loše volje kada ste gladni? Baš kao i koncenrtracija, vaše raspoloženje pada. “Možete početi da osjećate nervozu i uznemirenost, a sposobnost razmišljanja pada, kaže dr Mekalum. Događa se rast nivoa hormona stresa što može dovesti i do depresije.

Prejedanje

Preskakanje obroka lako vas može navesti da se u neko doba dana prejedete. Ironično, zar ne? Kada nakon preskočenog obroka krenete da jedete, poješćete više jer će vaš organizam to tražiti “da napuni zalihe”.

Loše se osjećate, ali loše i izgledate

Suha koža i beživotna kosa prvi su znaci vašeg organizma da se ne hranite zdravo. Nešto ne štima, poruka je koju vaše tijelo šalje.

Osjećate se naduveno

Preskakanjem obroka imaćete jači osjećaj “naduvenosti”. Ako jedete redovno i vaša probava radi redovno i ostaci hrane se “guraju” kroz crijeva. Neredovna ishrana može uzrokovati hroničnu konstipaciju.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore