Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZdravlje

October 30, 2015

Piramida zdrave ishrane

More articles by »
Written by: admin

Predstavljamo vam šest različitih kategorija namirnica od kojih se sastoji piramida zdrave ishrane i koje bi trebale da budu zastupljene u ishrani svaki dan. Umjerenost i ravnoteža su krucijalni za kvalitet organizma i linije, a raznovrsna i zdrava hrana je upravo ono što nam pomaže u tome.

Piramida ishrane

 

Fizička aktivnost:

Svakodnevna fizička aktivnost od 30 minuta više je nego poželjna u očuvanju zdravog duha i jačeg imuno sistema. Dakle, šetajte, izbjegavajte lift, igrajte neki sport, vozite bicikl pored rijeke, a ukoliko vremenski uslovi to ne dozvoljavaju jednostavno upišite aerobik.

Žitarice:

U ovu kategoriju spadaju namirnice poput hljeba od žitarica sa cijelim zrnom, testenina, pirinač i sl. Žitarice je dozvoljeno konzumirati čak šest do jedanaest puta dnevno.

Povrće:

Poželjno je konzumirati dvije do tri porcije u svježem ili kuhanom obliku. Izvorom energije smatra se povrće poput kukuruza ili krompira, kao i tamnozeleno lisnato povrće i ono crveno poput šargarepe.

Voće:

Dnevno se preporučuju dvije do tri porcije voća, koje bi trebalo da bude raznoliko. Voće kao što su jabuke, šljive, pomorandže, borovnice ili grejpfrut zadovoljiće dnevne količine koje stručnjaci savjetuju.

Meso i mahunarke:

Konzumirati meso sa niskim sadržajem masti. Dnevno se preporučuju dvije porcije mesa, mesnih proizvoda i mahunarki. Obratite pažnju da se u ishrani nalaze namirnice koje sadrže visok nivo omega 3 masnih kisjelina kao što je npr. riba (losos, haring ili pastrmka).

Mlječni proizvodi:

Vrijedan izvor kalcijuma, koji nam je svakodnevno potreban za rast, razvoj i održavanje koštane mase. Konzumirati mlijeko i mliječne proizvode sa smanjenim procentom masti.

Masti:

Pametno ograničite upotrebu zasićenih masnih kisjelina. Inače, masti koje dolaze iz izvora hrane poput ribe, koštunjavih plodova i biljnih ulja predstavljaju prirodan izvor vitamina E i nezasićenih masnih kisjelina, što znači da povoljno djeluju na zdravlje.

Slatkiši:

Grickalice i slatkiši su jedni od najvećih neprijatelja vitke linije, zbog čega se i nalaze na samom vrhu piramide namirnica koje su najrizičnije za pojavu gojaznosti. Njihovo unošenje u organizam strogo ograničite.


Izvor: Superzena.b92.net

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore