Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZdravlje

November 10, 2015

Pet najpoželjnijih namirnica za početak dana

More articles by »
Written by: admin

Svi znamo da je doručak najvažniji dnevni obrok koji ne bi trebalo da se preskoči.

Ovo je pet najpoželjnijih namirnica za početak dana.

1. Ovsena kaša (sadrži vlakna, bogata je omega 3 masnim kiselinama i sadrži folate i kalijum). Najviše je vlakana u prepolovljenim zrnima (steek-cut), a birajte uvijek ovsene pahuljice bez dodatka šećera. Skuhaju se za samo 15 minuta, a možete ih zasladiti medom, mlijekom, ili im dodati voće i malo orašastih plodova.

2. Grčki jogurt s karakterističnim oštrim ukusom bogat je kalcijumom i bjelančevinama, sadrži ih dvostruko više nego obični jogurt. Najbolje ga je za doručak pojesti samog, bez slatkih dodataka i nećete uskoro biti gladni. A ako želite još i nešto slatko, možete pojesti neko voće po svom izboru.

3. Pšenične klice. Samo dvije kašike pšeničnih klica osiguravaju čak 15 odsto dnevno preporučenog unosa vitamina E koji nam u ishrani obično nedostaje. Možete ih dodati doručku tako da ih umiješate u obični jogurt ili u svoj najdraži smuti.

4. Grejp pozitivno utiče na sagorijevanje viška kilograma i ravnotežu šećera u krvi. Osim toga, grejp je odličan za hidraciju organizma i bogat je antioksidansima koji jačaju imunološki sistem Za dobro kombinovan doručak konzumirajte ga zajedno s bjelančevinama – jajem ili običnim jogurtom.

5. Banana je puna dobrih ugljenih hidrata koji su ‘glavni krivac’ za to da se dugo nakon doručka osjećamo sito. Sadrži veliku količinu kalijuma, a dobro se kombinuje sa žitaricama i zobenom kašom. Sve ove namirnice djeci osiguravaju energiju, jačaju imunitet i čuvaju ih od učestalih infekcija koje se u hladnijim mjesecima lakše šire u vrtićima i školama. Važna je i raznovrsna ishrana, bazirana na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, povrću i drugim kvalitetnim namirnicama, koja isključuje rafinisane proizvode, posebno šećer.


IZVOR: HR.N1

Foto: ThinkstockAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori