Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZdravlje

February 10, 2016

Ne pravite ove greške: 11 navika kojima unosite bakterije u organizam

More articles by »
Written by: admin

Od pranja do rezanja! Ove greške nikako ne bi smjeli da pravite

1. Sirovo i termički obrađeno meso u razdvojenim posudama
Za pripremu sirovog i kuvanog ili pečenog mesa uvijek se moraju upotrebljavati različiti tanjiri ili zdjele.

Razlog je taj što bakterije iz sirovog mesa mogu preći na kuvano. Isto važi i za morske plodove ili piletinu i ćuretinu.

2. Odmrzavanje mesa na kuhinjskoj ploči
Budući da se bakterije vrlo brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, meso nikako ne biste smjeli odmrzavati na kuhinjskim radnim površinama. Najbolji način odmrzavanja je u frižideru, u posudi sa hladnom vodom ili u mikrotalasnoj pećnici.

3. Pranje mesa
Suprotno logici, ispiranje mesa u kuhinjskoj sudoperi nije nimalo higijenski. Na taj način bakterije se mogu proširiti na sudoperu i okolne kuhinjske površine.

4. Hlađenje hrane prije odlaganja u frižider
Mnogi su uvjereni da je hranu prije odlaganja u frižider najbolje ohladiti. Međutim, ostavljanje tople hrane na sobnoj temperaturi zapravo je poziv za bakterije. U kvarljivoj hrani bakterije koje uzrokuju bolest mogu se razviti za dva sata, osim ako se hrana odmah ne stavi u frižider. Ipak, tek skuvana, vruća hrana ne smije se staviti u frižider, jer otpuštajući toplinu, smanjuje temperaturu u frižideru i time ugrožava drugu hranu.

5. Jela koja sadrže sirova jaja
Upozorenja o opasnosti konzumiranja sirovih jaja ili jela od njih potpuno su istinita. Termički neobrađena jaja mogu imati salmonelu ili druge štetne bakterije.

6. Mariniranje na kuhinjskoj radnoj površini
Mariniranje na kuhinjskoj površini jednako je opasno kao i odmrzavanje mesa na njoj.  Štetne bakterije na sobnoj temperaturi vrlo brzo će se razmnožiti, zato mariniranu hranu obavezno odložite u frižider.

7. Korištenje marinade kao umak
Iako izgleda ekonomično koristiti marinadu kao umak, treba imati na umu da bakterije iz sirovog mesa mogu da zaraze vašu hranu. Marinadu možete iskoristiti ako je dovedete do vrenja prije konzumiranja.

8. Nedovoljno termički obrađeno meso
Dok niko ne želi da mu se posluži previše suvo meso, nedovoljno pečeno ili kuvano meso u sebi može, još, sadržavati opasne bakterije. “Krvavi biftek” ne nalazi se na popisu zabranjene i opasne hrane, ali pravilno kuvano meso u svakom slučaju je sigurniji izbor.

9. Nepranje ruku
Važnost pranja ruku već je dobro poznata mjera opreza. Ipak, mnogi je zbog žurbe izostave ili je ne praktikuju ispravno. Ruke perite sapunom oko 20 sekundi i isperite vodom iz slavine.

10. Probanje hrane da bi se utvrdila njena ispravnost
Ako ste među onima koji popiju mlijeko kako bi se uvjerili da nije istekao rok trajanja, možda je bolje da od toga odustanete. Iako u slučaju mlijeka možete dobiti zdravstvene smetnje, samo zalogaj neke druge pokvarene hrane može uzrokovati ozbiljne posljedice.

11. Neoprano voće opasno je koristiti na dasci za rezanje
Čak i ako planirate da oljuštite voće ili povrće prije upotrebe, najbolje ih je prethodno oprati. Pesticidi sa voća mogu da se presele na radne površine i zaraze dijelove rezanog voća ili povrća.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore