Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZdravlje

December 17, 2015

Naučnici dokazali zašto je vrlo važno izuvati se prije ulaska u kuću

More articles by »
Written by: admin

U mnogim kulturama običaj je izuti se prije ulaska u svoj ili tuđi dom dok je to kod muslimana čak i propis koji moraju poštovati svi

U našim krajevima to nije toliko običaj koliko navika koju ne praktikuju baš svi. Neki ne vide problem u hodanju po kući u cipelama, ali možda se predomisle i shvate kako prave veliku grešku koja ih može koštati zdravlja.

Naime, naučnici Univerziteta Hjuston iz SAD-a otkrili su kako se na 40 odsto cipela nalazi Clostridium difficile, ili C.diff bakterija. Ona je izuzetno otporna na antibiotike i može dovesti do dugotrajnih bolesti.

Ova bakterija inače uglavnom preživljava u toaletima, na radnim površinama, stolovima kao i na podu.

Osim toga, na tlu kojim hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, hemikalija koje cure iz automobila do ispljuvaka, truleži itd. Naučnici kažu kako štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i sedmicama. One koje su testirali bile su pozitivne na bakterije E. coli i Klebsiella pneumoniju.

Izuvanjem prije ulaska u kuću smanjuje se rizik od obolijevanja, posebno ako su u kući i mala djeca koja pužu po podu, piše The Open Mind.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore