Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portal



Zdravlje

November 2, 2015

Najštetnije kalorije: Šećer je opasniji nego što mislimo

More articles by »
Written by: admin

Nova studija je pokazala da je šećer toksičan, što može uzrokovati bolesti srca ili visok krvni pritisak. Istraživanje su sproveli pedijatrijski endokrinolog Robert Lustig u UCSF Beniof, dječjoj bolnici u San Francisku i Žan-Mark Švarc sa Medicinskog univerziteta u Kaliforniji.

Istraživanje je bazirano na ispitivanju 43 gojazne djeteta koja su imala visok krvni pritisak, visok nivo holesterola i masti u jetri. Djeca su bila uzrasta od devet do osamnaest godina.

Djeca su svrstana u poseban dijetetski program koji je podrazumijevao izbacivanje šećera iz sokova, ali i nekih drugih namirnica. Unos šećera je smanjen sa 28 odsto od ukupnog broja kalorija na 10 odsto. Fruktoza je redukovana sa 12 odsto od ukupnog broja kalorija na oko četiri odsto.

Slatku hranu su zamijenili brzom hranom kao što su hot dog, pica ili čips.

“Ova studija podrazumijeva unos hrane u organizam sa veoma niskim procentom šećera. Djeca su dijetu komentarisala i istakla da imaju osjećaj kao da konzumiraju mnogo više hrane nego prije iako su konzumirali isti broj kalorija kao i ranije samo sa dosta manje šećera”, rekao je Mark Švarc.

Djeca su komentarisala da se sa novom dijetom osjećaju manje gladnim. Nakon dijete djeca su izgubila u prosjeku po dva kilograma za devet dana.

“Nikada do sada nijesmo vidjeli da rezultati mogu biti ovako brzi nakon samo devet dana uz jednostavno ograničavanje unosa šećera u organizam”, izjavio je Mark Švarc.

Krvni pritisak kod djece opao je u prosjeku za pet bodova, a holesterol za 10 bodova. Nivo šećera u krvi je takođe opao. U suštini, svi aspekti zdravlja su se poboljšali, a istraživači su istakli da šećer nije štetan zbog kalorija ili zbog toga što utiče na težinu, već zbog toga “što je šećer”.

Istaknuto je da je veoma važno kako se kalorije u tijelu raspoređuju. Kalorije koje dobijamo konzumiranjem šećera su najgore jer utiču na povećanje masti u jetri, povećavaju opasnost od dijabetesa, srčanih bolesti i oboljenja jetre.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Obesity”, a ljekari su konstatovali da je neophodno dalje posmatranje rezultata ovog istraživanja, odnosno potrebno je utvrditi da li smanjenje unosa šećera u organizam dugoročno ostavlja pozitivne efekte na zdravlje.


Izvor: Klix.ba

 

Foto: Thinkstock

 



About the Author

admin





Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 




Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori