Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZdravlje

December 14, 2015

Kavarić: Zabraniti djeci upotrebu pirotehničkih sredstava

More articles by »
Written by: admin

Bliže se božićni i novogodišnji praznici koji se mogu proslaviti veselo i bez pirotehničkih sredstava, pucnjave, stresa i teških posljedica koje te zanimacije mogu donijeti sa sobom. Direktor Doma zdravlja u Podgorici Nebojša Kavarić apeluje na odrasle da djeci ne dozvole da uopšte dođu u dodir sa tako opasnim sredstvima

Kavarić je za Antenu M kazao da već sada sa tim imaju problem.

“Iako je do Nove godine ostalo još vremena, već se sporadično pojavljuju djeca sa određenim tegobama i problemima koji su nastali od posljedica korištenja pirotehničkih sredstava. Dođu sa posljedicama koje su ili trajne ili ih treba liječiti nekoliko mjeseci. Najčešće su to djeca uzrasta od pet do sedam godina a pojavljuju se i adolescenti”, naglasio je Kavarić.

On je apelovao na roditelje da djeci ne dozvole da uopšte dođu u dodir sa petardama, na prodavce da maloljetnim osobama ne prodaju pirotehnička sredstva, a na nadležne inspekcije da se aktiviraju.

“Nikada ne možete znati hoće li baš vaše dijete zato ostati bez oka ili bez nekoliko prstića na ruci. Apelujem da apsolutno ne dozvole djeci dodir sa pirotehničkim sredstvima, ni sa vatrometom ni sa petardama. Postoje profesionalci koji na dječijim zabavama to koriste tako da nema potrebe da dozvolite da djeca sama to koriste”, dodao je direktor podgoričkog Doma zdravlja.

Kavarić upozorava da je predpraznični period vrijeme kada se broj pacijenata  sa povredama od pirotehničkih sredstava poveća i ističe da je najbolje u širokom krugu izbjegavati situacije u kojima može doći do problema tog tipa. Roditeljima poručuje da u ovom periodu obrate više pažnje na to gdje i sa čim se njihova djeca igraju.


 

Izvor: Antena M

Istaknuta slika: Nebojša Kavarić

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore