Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZdravlje

September 8, 2015

Kako da se oslobodite neprijatnog zadaha

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Loš zadah uzrokuju isparljiva sumporna jedinjenja koja nastaju uslijed aktivnosti bakterija koje nastanjuju usta

Iako će žvaka ili mentol bombona donekle poboljšati stanje, ovo rješenje je kratkog daha. Pranje zuba je vrlo bitno, ali ne i najbitniji korak, navode brazilski naučnici. Ono što vam je potrebno jeste kompletna strategija.

Loš zadah uzrokuju isparljiva sumporna jedinjenja koja nastaju uslijed aktivnosti bakterija koje nastanjuju usta. Njihovo prisustvo može da prouzrokuje nastanak karijesa, infekcija i mnogobrojnih drugih oboljenja.

Ali, prema istraživanju objavljenom u magazinu Clinical Periodontology, najveći problem predstavlja jezik. Naime, ova velika oblast ispunjena je velikim brojem pukotina i udubljenja koje predstavljaju idealno okruženje za prekomjerno razmnožavanje mikroorganizama.

Zato i ne čudi što su u zasebnim studijama naučnici iz Japana ustanovili da naslage na jeziku imaju najveći uticaj u nastanku isparljivih sumpornih jedinjenja. To, takođe, objašnjava zašto je neprijatan dah najjači ujutru, s obzirom na to da se preko noći naslage gomilaju na jeziku.

Da biste se riješili neprijatnog zadaha pridržavajte se sljedećih savjeta:

1. Održavajte higijenu jezika

Jezik možete čistiti plastičnim vlaknima ili specijalnim naborima na poleđini četkice za zube. Nabori svakako predstavljaju bolju opciju, jer plitki plastičnji reljef omogućava efikasnije mehaničko uklanjanje naslaga na jeziku, za razliku od četkanja, koje bi moglo da prouzrokuje dublje zavlačenje bakterija u nabore jezika.

2. Koristite zubni konac najmanje dvaput dnevno

Na taj način uklonićete sitne čestice hrane čije truljenje uzrokuje nastanak sumpornih isparenja.

3. Redovno hidrirajte usta

Nedovoljna količina pljuvačke uzrokuje taloženje naslaga kojima bakterije počinju da se hrane, a zatim i prekomjerno razmnožavaju, a kao rezultat nastaju isparljiva sumporna jedinjenja.


Izvor: Novosti.rsAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore