Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZdravlje

December 21, 2015

Hren – supermoćna biljka koju rijetko jedemo

More articles by »
Written by: admin

Hren je višegodišnja zeljasta biljka koja se gaji se u mnogim zemljama širom svijeta. Upotrebljava se samo svjež korjen koji se najčešće koristi kao začin. Korjen ove biljke je ljutog ukusa, nema miris, ali kad se renda, razvija se poseban ljut miris koji može izazvati jako suzenje očiju

Izuzeno je bogat vitaminom C, koji nam je u sezoni prehlada i virusa itekako potreban. U 100 grama svježeg korjena nalazi se preko 100 miligrama ovog vitamina, ali to nije sve. Hren sadrži i glikozid, glutamin, glukozu, kalijum, kisjeli sulfat, eterična ulja i sinigrin koji mu daje specifičan ljut miris i ukus.
Ova biljka preporučuje se za čišćenje krvi i izbacivanje kamena, a u narodu se koristi kao lijek protiv bolesti pluća, reume, gihta, kihavice i izbacivanje sekreta iz disajnih puteva. Njegova značajna funkcija je i to što stimuliše organe za varenje.

Protiv upale sinusa
Na zagrijanu ringlu, stavite šerpu sa narendanim hrenom i malo vode. Kad počne da isparava, šerpu sklonite sa šporeta, sagnite se nad nju, glavu pokrijte peškirom i udišite isparenje do desetak minuta. Najbolje je da to uradite pred spavanje.

Kod oboljenja krvnih sudova
Drvenom kašikom izmiješajte pet supenih kašika hrena, sok od tri limuna i dvije čaše meda. Uzimajte po kašičicu tri puta dnevno, sahat prije jela, tokom dva mjeseca. Mješavinu čuvajte poklopljenu na hladnom mjestu.

Za jačanje pluća
Deset grama narendanog hrena prelijte sa dva decilitra ključale vode i ostavite poklopljeno nekoliko minuta. Procijedite i pijte mlako. Dnevna doza je 2-3 manje šolje.

Protiv astme
Na tihoj varti prokuhajte četiri supene kašike rendanog hrena, pomiješajte sa šoljom jabukovog sirćeta. Kada hren omekša, procijedite i dodajte med. Procijeđenu tečnost još malo kuhajte na lagahnoj vatri sa medom, dok se masa ne zgusne. Pomiješajte kuhani dio i hren i ostaviti da se ohladi. Smjesu držite u frižideru i uzimajte po jednu kašiku ujutru i uveče.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore