Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZdravlje

October 2, 2015

Deset najzdravijih namirnica na planeti

More articles by »
Written by: admin
Ovih 10 namirnica trebalo bi što češće da jedete. Saznajte zašto su zdrave i kako da ih pripremite.

1. Limun

Zašto je zdrav: Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu spriječiti razvoj ćelija raka.

Savjet: Dodajte kriškicu limuna šoljici zelenog čaja. Jedna studija je dokazala kako citrusi u tijelu pomažu u apsorpciji antioksidanata iz zelenog čaja za čak 80 odsto!

2. Brokoli

Zašto je zdrav: Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je izuzetno važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Jednaka količina brokolija može spriječiti razvoj malignih bolesti.

Savjet: Zagrijte ga. Ukoliko se odlučite da podgrijete brokoli u mikrotalasnoj, on će u sebi zadržati i do 90 odsto vitamina C. Učinite li to kuvanjem, zadržava samo 66 odsto spomenutog vitamina.

3. Čokolada

Zašto je zdrava: Samo nekoliko kockica čokolade na dan može sniziti visoki krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol.

Savjet: Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53.5 miligrama flavonoida, dok mliječna sadrži samo 14.

4. Krompir

Zašto je zdrav: Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kisjeline (vitamin B grupe) koja je neophodna za razvoj i rast djeteta. Jedan slatki krompir je prepun vitamina A koji je zadužen za jačanje imuniteta.

Savjet: Neka se krompir ohladi prije nego što ga pojedete. Istraživanja pokazuju kako na ovaj način možete izgubiti višak kilograma jer će vam ohlađeni krompir nakon jela pomoći da potrošite skoro 25 odsto više masnoće nakon obroka.

5. Losos

Zašto je zdrav: Odličan je izvor omega-3 masnih kisjelina koje su povezane sa smirivanjem depresija, srčanih oboljenja i karcinoma.

Savjet: Redovna konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka maskularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida.

6. Orasi

Zašto su zdravi: Sadrže najviše omega- 3 masnih kisjelina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.

Savjet: Pojedite nekoliko oraha poslije večere – melatonin iz oraha garantuje dobar san.

7. Avokado

Zašto je zdrav: Prema nekim studijama snižava holesterol za čak 22 odsto. Avokado takođe sadrži velike količine kalijuma koji pomaže da se snizi krvni pritisak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontrolisanja visokog pritiska je konzumirati dovoljno kalijuma.

Savjet: Dodajte ga salatama a on će pomoći organizmu da apsorbuje nutrijente iz ostalih namirnica.

8. Luk

Zašto je zdrav: Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može da spriječiti razvoj bakterija, poput E. coli.

Savjet: Pazite kako ga obrađujete tokom kuvanja – luk koji se prekuva gubi mnoštvo nutrijenata.

9. Spanać

Zašto je zdrav: Najveća blagodet spanaća je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kisjeline (49 odsto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, gvožđa, mangana i kalijuma.

Savjet: Česta konzumacija spanaća ostaviće i vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.

10. Mahunarke

Zašto su zdrave: Ako jedete mahunarke četiri puta nedjeljno možete smanjiti rizik od srčanih bolesti za 22 procenta, a ta ista navika može smanjiti rizik od razvoja raka dojke.

Savjet: Što je mahunarka tamnija, to više antioksidanta sadrži. Jedno istraživanje je pokazalo da crni pasulj ima 40 posto više antioksidanata od ostalih vrsta pasulja.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore