Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZdravlje

March 28, 2016

Da li je i vas “uhvatio” proljećni umor?

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Na prelasku u novo godišnje doba tijelo se malo sporije prilagođava. Proces lučenja hormona sreće nije dovoljno brz i to prouzrokuje stanje koje se karakteriše iscrpljenošću, nemirom, glavoboljom…

Ako ovih dana osjećate da nemate dovoljno snage, brzo se zamorite, ne možete da se koncentrišete na posao, nemate apetit, loše spavate, a san ne donosi osvježenje, vjerovatno je glavni krivac “proljećni umor”. Tegobe se javljaju kao posljedica prilagođavanja tijela sezonskim promjenama.

U proljeće, nakon duge zime, naše tijelo se suočava sa problemom prilagođavanja novim uslovima. Hormonski sistem se prilagođava pojačanim lučenjem hormona sreće – serotonina i hormona motivacije – dopamina. Međutim, ovaj proces nije dovoljno brz i prouzrokuje stanje koje se karakteriše iscrpljenošću, nemirom, glavoboljom, odsustvom snage i smanjenom mogućnošću koncentracije.

– Tokom zime, naša uobičajena ishrana ne može da obezbijedi dovoljne količine vitamina i minerala koji su nam potrebni za normalno funkcionisanje u proljeće – kaže dr Ivan Ilić, internista kardiolog KBC “Zemun”, klinički asistent na predmetu interne medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. – Nedostatak dnevne svjetlosti negativno utiče na metabolizam vitamina C i D. Klimatske promjene, veoma izražene posljednjih godina, sa velikim varijacijama temperature, vazdušnog pritiska i količinom padavina, dodatno otežavaju ljudima borbu sa proljećnim umorom.

Srećom, naglašava doktor Ilić, “proljećni umor” nije bolest. Najčešće traje nekoliko nedjelja, najviše mjesec dana. Toliko vremena je, naime, potrebno organizmu da se prilagodi novim uslovima. Prisustvo simptoma koje traje duže od ovog vremena može biti znak bolesti, a ne “proljećnog umora”

– Da biste se uspješno izborili sa “proljećnim umorom”, najvažnije je da shvatite da se vaše tijelo nalazi u periodu “tranzicije” – ističe dr Ilić. – Osnovna mjera je dovoljan unos vode. Toplo vrijeme širi krvne sudove, što snižava krvni pritisak i uzrokuje ubrzan rad srca, glavobolju i slabost.

Prilagodite svoju ishranu tako što ćete povećati unos voća i povrća, jedite manje kaloričnu hranu bogatu vlaknima i vitaminima kao što je riba, lisnato povrće, mahunarke, orašasto voće. Takođe, prilagodite fizičku aktivnost novim uslovima. Provedite vrijeme napolju, na suncu, time ćete olakšati uspostavljanje hormonske ravnoteže i poboljšati stvaranje vitamina D, koji će vratiti snagu i energiju.

– Ako vježbate, smanjite intenzitet vježbanja u ovom periodu – savjetuje naš sagovornik. – Fizička aktivnost će “probuditi” organizam u proljeće, ali vodite računa da ne pretjerate. Obična šetnja od 30 minuta, lagahno trčanje i jednostavno istezanje mišića u prirodi, na suncu, pokrenuće vaš organizam. Obezbijedite svom tijelu dovoljno sna i odmora i pokušajte da smanjite nivo svakodnevnog stresa, jer ste već izloženi značajnom stresu promjene godišnjeg doba.

HRONIČNE BOLESTI I TERAPIJA

Promjenljivo vrijeme, sa velikim oscilacijama temperature i vlažnosti vazduha, stvaraju značajne probleme osobama koje imaju povišeni krvni pritisak, srčanu slabost, a može se povećati i obolijevanje od infarkta srca i mozga.

– Važno je da se osobe koje imaju neku hroničnu bolest pridržavaju terapije, kontrolišu krvni pritisak i prilagode ishranu i unos vode – upozorava dr Ivan Ilić. – Pomoć stručnjaka neodložno treba potražiti ukoliko se uoče pojave novih tegoba, izražen umor, nedostatak vazduha pri manjem naporu, pojava bola u grudima.


 

Izvor: novostiAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore