Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZdravlje

November 6, 2015

Da li djeci treba zabraniti da jedu “brzu hranu”?

More articles by »
Written by: admin

Sve više djece širom svijeta je gojazno. U Evropi od viška kilograma ili gojaznosti pati oko 40 odsto mališana, dok u Sjevernoj i Južnoj Americi oko 31 odsto.

Taj trend svakako je povezan s tim šta djeca i tinejdžeri jedu. Da li su presudna gazirana pića? Možda je riječ o prerađevinama i brzoj hrani? Da li postoje namirnice kojih bi djeca trebalo da se klone?

Kako bi pronašli odgovor na to pitanje, istraživači Nacionalnog univerziteta Djuk u Singapuru ispitivali su kakve namirnice se povezuju sa viškom kilograma i gojaznošću među djecom. Koristeći podatke longitudinalne studije o roditeljima i djeci Avon, u kojoj je bilježena ishrana i indeks tjelesne mase gotovo 4.500 mališana u Engleskoj devedesetih godina, oni su tražili informacije o tome šta su djeca jela i šta se dešavalo s njihovim tijelima u periodu od tri godine. Otkrili su da se neke namirnice mogu smatrati većim “krivcima” za gojaznost od drugih.

Recimo, djeca koja su redovno jela čips najviše su dobijala na kilaži. “Otkrili smo da je čips jedna od najodgovornijih namirnica za gojaznost”, napisali su istraživači. “Čips od krompira ima mnogo kalorija, a slabo zasićuje i često se koristi kao užina.”

Pomfrit, pohovana piletina i riba, mesne prerađevine i masni namazi poput putera takođe su se pokazali kao problematični, kao i sve namirnice sa dodatim šećerima i prerađenim žitaricama.

“To što hrana ima mnogo kalorija ne znači da će vas ugojiti”, kaže Erik Finkelštajn koji predaje na Institutu za svjetsko zdravlje Djuk univerziteta, koji je ujedno i vođa studije.

“Neke namirnice, poput krompira, nijesu obavezno loše za zdravlje. Ali kada ih pretvorite u čips ili pomfrit, dovode do gojenja.”

Zašto se to dešava, još nije poznato, ali naučnici sumnjaju da je to posljedica dodavanja masnoća u postupku pripreme.

Kada je riječ o namirnicama koje su najmanje uticale na dobijanje na kilaži, naučnici su istakli živinsko meso koje nije pohovano ili prženo, žitarice bogate vlaknima za doručak i integralne žitarice.

“Djeca zapravo nemaju slobodu da jedu šta žele. Tjeramo ih da idu u školu, ne damo im da nešto jedu ili da puše… Ljudi koji se protive tome ne razumiju da gojazna djeca gotovo po pravilu postaju gojazni odrasli. Ono što se desi u djetinjstvu gotovo po pravilu je nepopravljivo”, kaže Finkelštajn.

Da li vi mislite da djeci treba zabraniti da jedu “brzu hranu”?


IZVOR: INDEPENDENT

Foto: Thinkstock

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori