Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZapadni Balkan

March 1, 2016

Bosna i Hercegovina obilježava 24 godine nezavisnosti

More articles by »
Written by: admin

Bosna i Hercegovina danas proslavlja 24 godine od kada su njeni građani odlučili da se zemlja odvoji od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna država

Prije Bosne i Hercegovine, krajem 1990. godine odluku o proglašenju nezavisnosti od bivše SFRJ donijela je Republika Slovenija, a nešto kasnije, u toku 1991. godine i Republika Hrvatska i Makedonija.

Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine održan je 29. februara i 1. marta 1992. Glasalo je ukupno 2.073.568 glasača. Izlaznost je iznosila 63,6 posto. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv.

Srpska demokratska stranka (SDS) je pozvala Srbe na bojkot referenduma i spriječio njegovo održavanje u pojedinim dijelovima zemlje. Tako je referendum pretežno bojkotovan u opšinama u kojima su Srbi bili u većini.

Referendumsko pitanje glasilo je: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”?

Na osnovu ishoda referenduma tadašnja Evropska zajednica je 6. aprila 1992. priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. BiH je u UN primljena 22. maja iste godine.

Inače, prvi dan referenduma donio je ljudske žrtve. Na cesti nedaleko od Travnika, ubijena su dvojica ljudi, a jedan je teško ranjen nakon što su se pokušali probiti automobilom kroz barikadu koju su postavili mještani srpske nacionalnosti. Barikada je, navodno, postavljena kao odgovor na blokadu u Novom Travniku, gdje su mještani Hrvati onemogućili transport oružja iz fabrike “Bratstvo”.

U rano nedjeljno prijepodne drugog dana referenduma u centru Sarajeva desio se zločin. Nekoliko osoba muslimanske nacionalnosti pucalo je u svatove pod srpskom zastavom. Jednog čovjeka su ubili, a drugog teško ranili.

Tvrdi se da je pripadnik Zelenih beretki, Ramiz Delalić, ubio pucnjem iz pištolja mladoženjinog oca Nikolu Gardovića i ranio sveštenika Srpske pravoslavne crkve Radenka Mikovića ispred Stare crkve na Baščaršiji, što je, prema tumačenju građana srpske nacionalnosti, početak rata.

Inače, prvi oružani sukobi na teritoriji BiH dogodili su u jesen 1991. Rat je priveden kraju potpisivanjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, u Parizu 14. decembra 1995.

Mirovni pregovori održani u gradu Dejtonu, u američkoj saveznoj državi Ohajo, završeni su 21. novembra 1995. Uspjeli pregovori, poznati su pod nazivom Dejtonski sporazum, čiji je sastavni dio Ustav Bosne i Hercegovine, koji određuje današnju Bosnu i Hercegovinu.

Rat je bio obilježen žestokim napadima, prekomjernim i neselektivnim granatiranjem, etničkim čišćenjima, koncentracijskim logorima, masovnim pokoljima i silovanjima. Događaji poput opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici, postali su simboli rata.


 

Izvor: AnadolijaAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore