Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalZapadni Balkan

September 20, 2016

BiH odobren zahtjev za članstvo u EU

More articles by »
Written by: admin

Savjet za opšte poslove Evropske unije prihvatio je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, prenose mediji

Odluka je donijeta na današnjem sastanku, nakon zahtjeva BiH koja je uz to priložila veliku dokumentaciju o “uspješnim i ozbiljnim reformama sprovedenim u posljednjih 16 mjeseci”.

Prethodno je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak saopštio da očekuje pozitivan odgovor Savjeta za opšte poslove EU. Crnadak je rekao da je uvjeren da će se svi koji iskreno misle dobro ovdašnjim narodima i građanima angažovati da ta odluka za BiH bude pozitivna.

On je izrazio nadu da radikalizacija političke situacije u BiH neće negativno uticati na stav Savjeta.

“Nadam se i da ćemo uspjeti postići minimum u političkom životu te da će usvajanje mehanizma koordinacije i adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biti dovoljni za pozitivnu odluku, odnosno za konačno i završno prihvatanje naše aplikacije”, dodao je Crnadak.

On je naveo da je opšte raspoloženje međunarodnih i evropskih faktora prema evropskim integracijama da je BiH u posljednjih 15 – 16 mjeseci napravila izvanredan napredak i da je dio reformi urađen na zadovoljavajući način.

“BiH nijesu potrebne nikakve prečice do članstva u EU, već pošteno vrednovanje reformi i drugih obaveza koje se vrše na evropskom putu”, zaključio je Crnadak.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore