Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalUncategorized

December 11, 2015
 

Protest: Austrijanac napravio rupu u ogradi za migrante

More articles by »
Written by: admin

Ograda, koju austrijske vlasti podižu na granici prema Sloveniji, imaće rupu dužine od više metara, jer jedan od vlasnika zemljišta na kojem se postavlja žica Helmut Strobl nije dao odobrenje za korišćenje svog posjeda, prenose danas bečki mediji.

On nije pristao na korišćenje svog posjeda za podizanje ograde, te će ministarstvo na ovom potezu, kako ističe, morati da preduzme druge “tehničke i policijske mjere”.

Strobl, koji je bivši odbornik Narodne partije Austrije (OVP), čiji je član i ministarka unurašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner, rekao je da je iskopavanje rupe protivljenje podizanju ogradi.

“To je glupost”, kaže on.

Prema njegovim riječima radi se o rupi dugoj 35 metara, a ne, kako to tvrdi Ministarstvo, svega 8,1 metara.

Takođe, jedan od razloga je što preko njegovog imanja vode mnogi putevi koji idu ka susjednoj Sloveniji i koje koriste biciklisti iz obije zemlje. Isto tako, mnogi vlasnici zemljišta u Austriji imaju posjede i u Sloveniji, te koriste za poljoprivredu imanja na obije strane granice.

Ministarstvo, kako je ukazao, predložilo mu je podizanje kapije, za koju bi dobio ključ, ali se radi o strmom prostoru, zbog čega bi takav poduhvat bio teško izvodljiv. Strobla, međutim, ne interesuje ni zakupnina koju bi dobio za korišćenje njegovog zemljišta od strane države.

Pored njega, koji je već odbio sve prijedloge Ministarstva, više vinogradara izrazilo je uzdržanost i razmišlja o svojoj reakciji, što bi moglo dovesti do toga da “rupa” u ogradi bude duga čak i 800 metara.

Do kraja godine, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije, granični prelaz Špilfeld, koji je ponajviše korišćen tokom talasa izbjeglica, treba da bude preuređen kako bi se uspostavio novi sistem upravljanja državnom međom. U okviru toga predviđeno je podizanje ograde dužine od 3,7 kilometara i visine od 2,5 metara. Što se tiče daljih radova na granici u toku je preuređenje prelaza Špilfeld, na kojem se uspostavlja zona sa sistemom za olakšanu kontrolu ljudi i sprečavanje gužvi.

U toj zoni biće postavljeno 29 kontejnera za izbjeglice, a radi bolje orijentacije i smirivanja izbjeglica uspostavlja se i komunikacioni i usmjeravajući sistem, koji počinje već na slovenačkoj strani. Sa velikih ekrana, uz korišćenje simbola, usmjeravaće se izbjeglice, a ujedno će imati priliku i da očitaju vrijeme čekanja.

 About the Author

admin
Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore