Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalUmjetnost

September 19, 2015

“Umir krvi” trijumfovao i u Grčkoj

More articles by »
Written by: admin

Film ”Umir krvi” reditelja Senada Šahmanovića, osvojio je gran pri za najbolji kratki igrani film na ovogodišnjem festivalu Drama International Short Film u Grčkoj.

Drama festival je vodeći festival kratkog filma u Grčkoj i jedan od najznačajnijih festivala jugoistočne Evrope. Nominovani filmski stvaroci se kvalifikuju za nagradu Evropske filmske akademije. Sa sjedištem u Drami, festival traje šest dana u septembru i održava se u opštinskom Konzervatorijumu i Olimpija kinu.

“Ovo je jako značajno za dalji festivalski život filma i crnogorsku kinematografiju, jer je zaista riječ o festivalu koji ima jaku reputaciju. Moram da priznam da sam, na neki način, iznenađen, jer sam očekivao neku nagradu, ali ne baš gran pri”, kazao je “Vijestima” Šahmanović.

Ovogodišnji žiri festivala činili su eminentni profesionalci iz oblasti filma: Elena Hristodulidu, filmska kritičarka sa Kipra, Laurentiju Damijan, predsjednik rumunske unije filmskih stvaralaca (UNIC), Erik Vojcik, direktor festivala Klermon-Feran  Francuska, Božidar Manov, filmski kritičar i profesor na nacionalnoj akademiji za film – Bugarska i Todoris Papadulakis, grčki reditelj i producent.

Ova međunarodna nagrada još jedan je u nizu brojnih uspjeha koji je film “Umir krvi” do sada ostvario. Film je prikazan na 15 festivala u svijetu i osvojio nekoliko nagrada.

Film “Umir krvi” u narednom periodu će biti prikazan na destak festivala, a između ostalih i na Aberdin Film Festival – Velika Britanija, Oaxaca Film Festival – Mexico, Naousa Film festival Grčka, Teheran International Short film festival – Iran, International Short Film Festival Kipar, Short Film Festival Tangier – Maroko…

Crnogorska publika je imala priliku da vidi film u Herceg Novom na Montenegro Film festivalu i u okviru festivala FIAT u Podgorici. Film će biti prikazan 23. septembra u 20 časova na terasi KIC-a u okviru Avantura film festivala koji se održava u Podgorici.

Film je podržan od Ministarstva kulture 2013. godine, rađen je u produkciji OR iz Podgorice i Fakulteta dramskih umjetnosti – Cetinje, dio je projekta “Identitet” – Ministarstva nauke i kulture Crne Gore, a u koprodukciji Cinnamon producentske kuće iz Beograda.

U filmu glume Jasna Đuričić, Marko Baćović, Momo Pićurić, Jadranka Mamić, Emir Ćatović, Jelena Simić i Miroslav Vujnović, a rađen je po scenariju Stefana Boškovića.


Izvor: Vijesti.me

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori