Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalTurizam

December 12, 2015

VIDEO i FOTO: Paraglajding – adrenalinska poslastica za sve

More articles by »
Written by: admin
Padobransko jedrenje, ili paraglajding spada u ekstremne sportove koji su sve popularniji u Crnoj Gori. Nebo iznad Herceg Novog, naročito tokom ljetnje sezone, “paraju” paraglajderisti koji se spuštaju sa obronaka novskog zaleđa. Uvijek su iznova velika atrakcija kako domaćima tako i turistima

Kolijevka sporta je Francuska, gdje su francuski planinari krajem ’80-ih sproveli u djelo ideju da se što prije spuste sa vrhova planina na koje su se peli. Tako su padobrane “redizajnirali” i dobili nove “aero-profile”. Paraglajding je jedan od najjednostavnijih načina da se leti i jedan je od najmlađih vazduhoplovnih sportova.

Član hercegnovskog paraglajding kluba “Adriaflay” Dušan Stevović za Radio Jadran kaže da su ovu avanturu započeli 2008. godine, kada je osnovan klub koji broji devet članova.

“Od stručnih lica imamo dva tandem pilota i jednog instruktora. Članovi su Vazduhoplovnog saveza Crne Gore, kao i sportske asocijacije paraglajding pilota i instruktora – APPI. Letilište na Dizdarici „izgradili“ smo 2010. godine, kada je bilo jedino u Crnoj Gori, dok ih sada ima više. Ono je najzahtjevnije i najatraktivnije, a imamo “potvrdu” i sportskog časopisa “Parapente Mag”, koji ga je ocijenio kao nejljepše letilište na Jadranu”, počinje priču Stevović.

U Crnoj Gori, kad je riječ o ovom sportu, jako je mali broj pilota, svega 50, mada ni trenutni opšti uslovi paragladejristima ne idu baš na ruku.

“Sarađujemo dosta sa drugim klubovima, naročito sa onima iz Dubrovnika i Trebinja, a plod te saradnje je i Centar za obuku – “Krila juga”, koji smo otvorili prošle godine. Cilj, namjera ili želja, kako hoćete, nam je da se piloti iz okruženja što više druže, upoznaju ali i da na taj način animiramo što više ljudi da nam se pridruže”, dodaje Stevović.

Iako je ovaj sport još u povoju u Crnoj Gori, Stevović kaže da se posljednjih 15 godina on aktivnije razvija, naročito je ekspanzivan u sportskom vazduhoplovstvu. Ne postoje “barijere” kad je riječ o pravilima, procedurama, komplikovanim obukama i svemu onome što bi eventualno oduzelo volju da se leti.

“Za sve morate imati dobru i jaku volju, tako i za ovo. Uz to, letjenje paraglajderom je adrenalinska poslastica, koju prati osjećaj slobode i spontanost. Naravno, za ovo vam sve treba i vremena, ali kad je „ulog“ veliki – veliki je i dobitak . Najprije dobijete avanturu, i naravno pogled na sve predjele iznad kojih letite, a koji je teško dočarati riječima. Ograničenja su zaista minimalna”, kaže Stevović.

Upravo zbog prednosti u veoma malim ograničenjima, ovaj sport mogu da upražnjavaju i osobe sa invaliditetom. Stevović je takav primjer imao u Meksiku prije dvije godine, kada je u tandemu letio sa čovjekom koji je u kolicima.

“Ono što je još jako interesantno kod ovog sporta jeste što ne postoje ni starosna ograničenja. Mogu da lete svi od 7 godina, pa do onih koji su u poznim godinama, ukoliko ih naravno služi zdravlje. Recimo, imao sam fantastično iskustvo kada sam prošle godine letio sa čovjekom koji ima 82 godine“, dodaje uz osmijeh Stevović.

Budući da se paraglajding prirpisuje grupi ekstremnih sportova, opasnosti svakako postoje. Međutim, Stevović uvjerava da su one godinama svedene na minimum, jer je od 1986. god mnogo urađeno na bezbjednosti i sigurnosti.

“Napravljena su brojna tehnička poboljšanja, koriste se novi materijali, aero profili, rezervni padobrani su pod obaveznom opremom, tu je i specijalna zaštita sjedišta, dosta elektronske opreme, ustanovljen je jako dobar školski sistem za obuku pilota i paraglajdera, naročito međunarodni APPI sistem, koji omogućava brzu obuku i napredak”, pojašnjava on.

“Proces” slijetanja se “običnom” oku često čini kao “neprecizan”, ali Stevović navodi da meta na koju paraglajderista slijeće je 30 centimetara, a sami centar 2,5 centimetara.

“Međutim tu postoji manji hendikep, jer morate negdje spustiti krila koja imaju 25 kvadrata. No, pilot je svakako bezbjedan u zavisnosti od toga koliko je vješt. Samim tim i trajanje leta, kao i mjesta iznad kojih želite da se nađete zavise od toga koliko je pilot stručan”, poručio je Stevović.

Paraglajding 2Letovi koje sprovodi klub “Adriafly” nijesu komercijalni, već su rekreativnog karaktera i svi koji su zainteresovani mogu da se priključe. Naplaćuje se samo korišćenje opreme, radi amortizacije.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore