Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalTurizam

September 20, 2015

Crna Gora

More articles by »
Written by: admin

Crna Gora je jedna od najlepših i najraznolikijih zemalja na Balkanskom poluostrvu, naročito ako se u obzir uzme njena veličina. Ova zemlja egzotičnog imena je ujedno i prva zvanična ekološka država na svijetu!

U Crnoj Gori postoje uslovi i kapaciteti za sve grane turizma počev od onog najpopularnijeg i najmasovnijeg – primorskog, zatim, zimski, planinski i ski turizam, seoski i etno turizam, stari gradovi, netaknuta i divlja priroda, lov, ribolov, foto safari i birdwatching na Skadarskom jezeru, duboki kanjoni i pećine, bistre rijeke i planinska jezera, planinski vrhovi… jednom riječju – sve!

U Crnoj Gori se veoma često u istom danu možete kupati na Jadranskom moru i skijati na skijalištima na planinama u unutrašnjosti…

U Crnoj Gori postoji mnogo mjesta koja su u svijetu jedinstvena i neponovljiva:

Boka Kotorska je najlepši zaliv na Mediteranu i jedinstven prirodni fenomen. Grad Kotor je jedan od najstarijih na Jadranskoj obali a crkva Svetog Tripuna u Kotoru najstarija u Evropi! Cetinje je najviša evropska prijestolnica ali ovaj podatak nikako nije jedini koji bi Cetinje izdvojio od ostalih.

Budva je svakako najveći turistički centar u Crnoj Gori čuvena po starom gradu, legendama, dobro provodu i lijepim plažama. Jedna od njih je i plaža Bečići koja je svojevremeno proglašena za najljepšu u Evropi. Velika Ulcinjska plaža je jedna od najvećih, duga čak 13 km na čijem kraju se nalazi jedinstveno riječno-morsko ostrvo Ada Bojana koja je čuvena kao naturistički raj na zemlji.

Sveti Stefan je jedinstveno mjesto u cijelom svijetu, sve u jednom: ostrvo, grad, tvrđava, luksuzan hotel…

U čarima prirode možete uživati u Nacionalnim parkovima i rezervatima kao što su Skadarsko jezero, Biogradska gora, Durmitor ili Lovćen. Možete se baviti planinarenjem, splavarenjem ili kanjoningom, popularnoj vrsti ekstremnog turizma u kanjonima Tare, Komarnice (Nevidio), Morače, Pive, Mrtvice, Sušice

Kada su u pitanju stari gradovi čekaju vas Kotor, Budva, Herceg Novi, Cetinje, Sveti Stefan, Perast, Ulcinj…

Od većih gradova i urbanih centara tu su nova prijestolnica Podgorica, Nikšić, Budva, Bar i drugi.

Čuveni su i crnogorski srednjevjekovni manastiri, crkve i džamije. Svakako je najčuveniji manastir Ostrog – hodočasničko mjesto sa moštima čudotvorca sv. Vasilija Ostroškog. Jedinstven je i po svojoj nepristupačnosti i izgledu (ukopan u stijenu). Već pomenuta crkva sv. Tripuna u Kotoru, manastir Morača, Cetinjski manastir, crkva sv. Petra u Bijelom polju, džamija u Pljevljima sa najvišim minaretom na Balkanu i mnogi drugi sakralni objekti.

Crna Gora vas očekuje!

CRNA GORA INFO

Naziv: Crna Gora
Uređenje: parlamentarna republika
Glavni grad: Podgorica (130 000)
Jezik: Srpski
Veći gradovi: Nikšić, Cetinje, Budva, Bar, Bijelo Polje
Valuta: Euro (Eur)
Religije: Pravoslavna, Islam, Rimokatolička
Aerodromi: Podgorica (TGD), Tivat (TIV)
Luke: Bar
Pozivni broj (prefiks): +382
Vremenska zona: +1 GMT


Izvor: Viabalkans.com

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore