Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalSvijet

December 28, 2015

“Žene za utjehu” – zaboravljeni zločin iz Drugog svjetskog rata

More articles by »
Written by: admin

Južna Koreja i Japan postigli su dogovor o rješavanju problema “žena za utjehu” koje su japanskim vojnicima služile kao seksualne ropkinje tokom Drugog svjetskog rata

Tokio je, naime, ponudio da preživjelima isplati 8,3 miliona dolara, prenosi AFP.

Dogovor o pitanju, koje je predmet spora dvije zemlje već dugi niz godina, biće “konačnan i nepovratan” ukoliko Japan ispuni svoje obaveze, rekao je južnokorejski ministar spoljnih poslova Jun Bjung Se nakon razgovora sa svojim japanskim kolegom Fumiom Kišidom.

Kišida je naveo da se Japan saglasio da isplati 8,3 miliona dolara južnokorejskim “ženama za utjehu” koje su služile kao seksualne robinje japanskim vojnicima tokom Drugog svjetskog rata.

“To nije kompenzacija. To je projekat radi povratka časti i dostojanstva svih žena za utjehu i izlječenja njihovih emotivnih rana”, rekao je on dodajući da japanska vlada osjeća odgovornost za rješavanje tog problema zbog umiješanosti japanske vojske.

Premijer Japana Šinzo Abe uputio je žrtvama “izvinjenje i pokajanje iz dubine svog srca”, istakao je Kišida. “Mislim da je sporazum, koji smo postigli, historijski i revolucionaran”.

Sudbina 46 preživjelih južnokorejskih ”žena za utjehu” je veliki problem u odnosima dvije zemlje.

Procjenjuje se da je oko 200.000 žena, većinom iz Koreje, služilo japanskim vojnicima kao seksualne ropkinje tokom Drugog svjetskog rata.

Seul je zahtijevao od Tokija da se formalno izvini i tražio kompenzaciju za preživjele žene.

Japan je, sa druge strane, dugo tvrdio da je to pitanje riješeno dogovorom iz 1965. godine kojim je Tokio morao da plati Južnoj Koreji 800 miliona dolara u grantovima i pozajmnicama.

Međutim, Južna Koreja smatra da taj dogovor nije pokrio kompenzaciju za “žrtve ratnih zločina protiv čovječnosti” kao što je mobilizacija ”žena za utjehu” i nije oslobodio japansku vladu njene pravne odgovornosti.


Izvor: Reuters/Hong Ki-won/YonhapAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore