Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalSvijet

September 11, 2015

Zastava Palestine uskoro pred UN-om: Crna Gora glasala za

More articles by »
Written by: admin

Generalna skupština Ujedinjenih nacija u četvrtak je usvojila rezoluciju koja dopušta postavljanje zastave države Palestine ispred sjedišta UN-a u New Yorku.

Odluka koja je naljutila Izrael samo je još jedan u nizu koraka koji polako potvrđuje državnost Palestine u sklopu Ujedinjenih nacija. Za odluku o podizanju zastave Palestine kao države posmatrača glasalo je 119 od 193 države članice UN-a.

Rezolucijom se odobrava isticanje zastava država posmatrača u sjedištu organizacije u New Yorku, kao i u uredima UN-a u kojima se nalaze zastave država članica. Pored Palestine, jedina država posmatrač je Vatikan.

Crna Gora i Srbija su glasale za usvajanje Rezolucije. Također, Slovenija i Albanija su bile za, dok su Bosna i Hercegovina i Makedonija bile suzdržana.

Ipak, većina država članica Evropske unije, uključujući i Hrvatsku, izrazile su suzdržanost po pitanju isticanja zastava, dok je osam država, uključujući SAD i Izrael, glasalo protiv.

“Ovo je korak ka potpunom priznanju Palestine kao punopravne članice UN-a”, rekao je premijer države Rami Hamdallah nakon usvajanja Rezolucije.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore