Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalSvijet

December 1, 2015

VIDEO: Rusi bacili bijeli fosfor na civile u Siriji?

More articles by »
Written by: admin
Postoje brojni izvještaji koja tvrde kako je Rusija bacila smrtonosni bijeli fosfor na civile na sjeveru Sirije, hemikaliju zabranjenu Ženevskom konvencijom jer otrovna hemikalija u dodiru sa ljudskim tijelom sagorijeva meso do kosti, piše Mirror.

Bijeli fosfor koriste vojske da osvijetle mete tokom noći ili kao dimnu zavesu tokom dana.

Šokantne fotografije koje su se pojavile na Twitteru prikazuju nebo puno tog potencijalno smrtonosnog oružja koje pada na Raku, glavno uporište pobunjenika ”Islamska država Irak i Sirija”.

No iako su u Raki većinom pobunjenici ”Islamska država Irak i Sirija”, aktivisti tvrde kako su žrtve fosfora civili i nazivaju te napade ‘ratnim zločinom’.

Organizacije za ljudska prava tvrde kako je u ruskim vazdušnim napadima poginulo više civila nego pripadnika pobunjeničke vojske ”Islamska država Irak i Sirija”.

Iako fotografije nijesu potvrđene kao autentične, i jedan novinar iz novinarske mreže ‘Raqqa is Being Slaughtered Silently’ tvrdi kako je grad napadnut fosforom.

Svjedoci u Idlibu, gradu kontrolisanom od strane opozicije, kazali su 13. novembra za “Times” kako su desetine civila zadobile strašne povrede nakon dva napada bijelim fosforom.

“Znali smo da se radi o fosforu jer je čitavo nebo obasjalo, a kada je palo na tlo sve se zapalilo”, kazao je Ahmed, aktivista iz Idliba, te dodao kako su dva napadnuta sela koja su bila puna civila udaljena od vojnih baza najmanje 60 kilometara.


Izvor: CdM About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore