Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalSvijet

May 24, 2016

Turska zaprijetila EU: Suspendovaćemo sve sporazume

More articles by »
Written by: admin

Turska bi mogla da suspenduje primjenu svih svojih sporazuma sa Evropskom unijom, uključujući i onaj o carinskoj uniji, ukoliko taj blok nastavi da primjenjuje “dvostruke standarde” u pregovorima sa Ankarom, izjavio je savjetnik predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana za ekonomska pitanja Jit Bulut

On je u izjavi za tursku državnu televiziju TRT upozorio da će, ako Evropa ne bude ispunila svoja obećanja Turskoj, zvanična Ankara razmotriti svoje cjelokupne odnose sa 28-članim blokom, prenio je Reuters.

Primjena sporazuma između zvanične Brisela i Ankare o sprječavanju priliva ilegalnih migranata je otežana zbog neslaganja dvije strane zbog turskog anti-terorističkog zakona, za koji EU traži da bude usklađen sa evropskim standardima.

Turske vlasti optužile su EU da uvodi nove prepreke za sprovođenje sporazuma, u sklopu kog bi Turskoj trebalo da budu ukinute vize za “šengensku zonu”.

“Neka slobodno nastave da primenjuju dvostruke standarde i da krše obećanja data turskim građanima, ali treba da znaju da, ako zadrže takav stav, Turska će uskoro preduzeti neke veoma radikalne mjere”, istakao je Bulut.

“Turska bi mogla da revidira cjelokupne odnose sa EU, uključujući sporazum o carinskoj uniji i sporazum o prihvatu migranata”, upozorio je Erdoganov savjetnik, dodajući da Evropa mora da ispuni svoja obećanja.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore