Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalSvijet

December 23, 2015

Palestinu zvanično priznalo 137 zemalja

More articles by »
Written by: admin

Zajedno sa Grčkom, čiji poslanici su u grčkom parlamentu danas podržali nacrt odluke o njenom priznavanju, državu Palestine je do sada priznalo ukupno 137 zemalja članica Ujedinjenih nacija

Glasanju u grčkom parlamentu prisustvovao je i palestinski predsjednik Mahmud Abbas, koji je stigao u pratnji grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. Poslanici prisutni na današnjoj vanrednoj sjednici parlamenta jednoglasno su podržali prijedlog šefa skupštine Nikosa Vucisa koji je na dnevni red uvrstio glasanje o nacrtu odluke o priznavanju države Palestine.

Prema posljednjim podacima, Palestinu je do sada priznalo 137 zemalja članica UN-a koja trenutno broji 193 zemlje. Ona trenutno ima status države posmatrača u UN-u.

Osim Grčke, Palestinu su zvanično priznale skoro sve zemlje u regionu Bliskog istoka kao i u srednjoj i istočnoj Evropi, a prije Grčke to je učinio Vatikan koji je u junu ove godine potpisao zvanični sporazum kojim je ponovljen stav da je Palestina nezavisna država.

Prije toga, zastupnici Donjeg doma Parlamenta Italije su u februaru ove godine usvojili tekst za priznavanje Palestine kao države, a skoro istovremeno je učinila i Belgija.

Švedska je u oktobru prošle godine priznala, nakon nje su i Velika Britanija i Irska donijele neobavezujuće odluke o priznanju, a takođe je i španski parlament donio rezoluciju o usvajanju prijedloga o priznanju Palestine.

Švedska je inače prva zemlja Evropske unije koja je priznala državu Palestinu jer su je današnje članice Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar priznale prije ulaska u ovu zajednicu.

Među zemalja koje je nijesu priznale su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Meksiko, Australija i Novi Zeland.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore