Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalSvijet

May 23, 2016

Obama: Neću se izviniti za atomsku bombu u Hirošimi

More articles by »
Written by: admin

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je u intervjuu japanskoj televiziji NHK da se tokom svoje istorijske posjete Hirošimi ove nedjelje neće izviniti za atomsku bombu, koju je na taj japanski grad njegova zemlja bacila na kraju Drugog svjetskog rata

Na pitanje da li planira da se izvini tokom posjete Hirošimi, Obama je rekao: “Ne, zato što mislim da je važno shvatiti da lideri usred ratova donose svakakve odluke”, prenijela je agencija AFP.

“Zadatak je istoričara da postavljaju pitanja i istražuju ih, ali ja, kao neko ko obavlja ovu funkciju posljednjih sedam i po godina, znam da svaki državnik donosi veoma teške odluke, posebno za vrijeme rata”, naveo je Obama.

On će biti prvi američki predsjednik koji će posjetiti Hirošimu, gdje je 6. avgusta 1945. bačena prva atomska bomba, pri čemu je poginulo ukupno oko 140.000 ljudi.

U samoj eksploziji je stradalo više desetina hiljada ljudi, dok su ostali preminuli od povreda zadobijenih tom prilikom ili od bolesti izazvanih radijacijom tokom narednih nedjelja, mjeseci i godina.

Tri dana kasnije, SAD su bacile bombu i na japanski grad Nagasaki, gdje je poginulo 74.000 ljudi.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore