Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalSvijet

January 26, 2016

Mladi Tunižani pokreću male biznise za primjer

More articles by »
Written by: admin

Zbog sve teže ekonomske situacije u Tunisu, hiljade mladih nastoje pronaći posao. Istovremeno, neki su odlučili uzeti sudbinu u svoje ruke i pokrenuti vlastite male biznise. Nadaju se da će uspjeti i tako postati primjer za generaciju razočaranih Tunižana.

Radni dan Aymena Blaguija počinje tako što prikuplja mlijeko iz okolnih farmi i traži od svojih radnika da požure. Nakon brojnih pokušaja da se zaposli, magistar menadžmenta Blagui izgubio je nadu da će naći posao u javnom sektoru.

Ali nedavno je dobio novčana sredstava i obuku u poduzetništvu od međunarodne agencije za pomoć kako bi počeo vlastiti biznis. Počeo je praviti sir.

„Ostvario sam svoj san. Dolazim iz porodice poljoprivrednika. U ovom dijelu Tunisa su najveći proizvođači mliječnih proizvoda. Jednog dana rekao sam sebi da i ja mogu početi praviti sir jer imam mlijeko, a ako bude išlo, mogu proširiti poslovanje“, ističe.

Porodica ga podržava. Čim završi s poslovima, pridružuje se onima koji su mu pomogli da otvori firmu, to su aktivisti obližnjeg grada Beja. Učestvovali su u prodemokratskom ustanku 2010. godine, a sada kažu da žele pomoći u gradnji novog Tunisa.

„Cilj nam je da budemo u stanju Tunis voditi u budućnosti. Imamo demokratiju, ali želimo da vidimo mlade Tunižane u najvišim krugovima vlasti. Zbog toga se planiramo organizirati za naredne izbore“, kaže aktivista Oussama Hakiri.

Teška godina

Svi su aktivni u Lokalnom vijeću za mlade lidere, nevladinoj organizaciji koja ima sve više članova i čiji se utjecaj širi.

„Obučavamo mlade da pokrenu vlastiti biznis, što će pomoći razvoju nerazvijenih područja. Ne možemo čekati da nam vlada pomogne, pa smo krenuli djelovati. Ne želimo provesti život čekajući ispunjenje obećanja“, ističe aktivistica Yosra Bouafia.

Ove mlade aktiviste čeka dug put, ali oni i dalje nude nadu Tunižanima koji se ne žele predati.

Tunižane očekuje teška godina s obzirom na pad prihoda i sve veći budžetski deficit. Teška stvarnost pet godina nakon što su mnogi razlikovali živote da se riješe ugnjetavanja i siromaštva pod bivšim režimom.

Izvor: Al JazeeraAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori