Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalSvijet

October 6, 2015

Mehmet Gormez: Mekka je mogla ostati u izvornom izgledu

More articles by »
Written by: admin

Turska, Arabija – Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez kazao je da islam propisuje samokritiku i da se tragične nesreće na hodočašću hadža mogu izbjeći ukoliko se bude pridržavalo pomenutog načela i svake godine postupalo po dobronamjernim primjedbama i savjetima.

Gormez je bio gost današnjeg uredničkog deska AA i tom prilikom govorio o aktuelnim temama poput borbe protiv terorizma i nedavne nesreće u Mekki.

„Svake godine našoj braći dobronamjerno ukazujemo na najmanje nedostatke tokom hadža i da se radi na tome stremili bismo ka savršenom programu obreda. Veliki gradovi su se mogli podići u ravnicama Džede i Medine, umjesto što su se poravnala brda od velike historijske važnosti i podigli neboderi oko Kabe u Mekki, gdje se mogao izgraditi lavirint metroa za lakše kretanje“, kazao je Gromez.

Ističući da su u Mekki do 1971. godine postojali svi artefakti koje su poslanik Muhamed i njegovi prijatelji ostavili muslimanima u naslijeđe, Gormez je kazao da je tamošnjim prijateljima u Saudijskoj Arabiji mnogo govorio o pitanju brisanju historijskog naslijeđa, ali da ta tema teško dopire do njih. Dodao je da je Mekka mogla ostati u svom historijskom izgledu.

Iranske tvrdnje da je u stampedima na Mini poginulo 4.700 hodočasnika, Gormez je ocijenio pretjerivanjem iranskih zvaničnika, koji su jedini transpotovali tijela svojih državljana iz Mekke, dok su poginuli hodočasnici iz ostatka svijeta svi sahranjeni u Mekki.


 

 

(AA)About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori