Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalSvijet

December 18, 2015

Crveni alarm: Smog ponovo prijeti Pekingu

More articles by »
Written by: admin

U Pekingu je danas drugi put ovog mjeseca proglašen crveni stepen upozorenja zbog zagađenja, te je polovini privatnih vozila zabranjen pristup ulicama kineske prijestonice, dok su mnoga gradilišta i škole zatvorene

Očekuje se da će se siva magla spustiti na grad u kojem živi oko 22,5 miliona ljudi, sa čestičnim materijama PM 2,5 – štetnim mikroskopskim česticama koje prodiru duboko u pluća – iznad 500 mikrograma po kubnom metru, navedeno je na zvaničnom sajtu vlade u Pekingu.

To je više od 20 puta od nivoa koji Svjetska zdravstvena organizacija smatra bezbjednim, navodi AP.

Polovina vozila u gradu neće moći da izađe na ulice, a zabranjena je upotreba roštilja i drugih izvora dima na otvorenom, a ograničena je i fabrička proizvodnja. Škole će takođe biti zatvorene a žiteljima Pekinga savjetuje se da izbjegavaju spoljne aktivnosti.

Vidljivost u nekim djelovima Pekinga pašće na manje od 500 metara u utorak, kada će smog biti na maksimumu, saopštile su gradske vlasti.

Crveni stepen upozorenja proglašava se kada se predviđa da će nivo čestičnih materija PM2,5 biti iznad 300 mikrograma po kubnom metru trajati više od 72 sata.

Pekinške vlasti su danas drugi put proglasile crveni stepen upozorenja otkako su planovi o zagađenju vazduha uvedeni prije dvije godine, mada je sadašnji nivo zagađanja daleko od najvišeg koji je ovaj grad iskusio.

Prema nekim naučnim studijama, u Kini godišnje umre 1,4 miliona ljudi od posljedica smoga, što je oko 4.000 dnevno, navodi AP.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore