Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalSavjeti

October 9, 2015

Kako napraviti vrtnu stazu od cigle

More articles by »
Written by: admin

Cigle su odličan materijal od koga možete napraviti vrtnu stazu. Za razliku od prirodnog kamena, cigle su jeftine, jednostavne za slaganje i lake za zamjenu. Sem cigli od gline danas možete kupiti i betonske cigle koje se prave u širokom izboru boja i veličina.

Prije početka radova pripremite materijal i alat koji će vam trebati za izgradnju vrtne staze. Od materijala pripremite: cigle, pijesak (koji će služiti kao podloga) i drvene daske (koje će služiti kao ivičnjaci, umjesto njih možete koristiti i metalne, plastične ili betonske ivičnjake). Od alata pripremite: ašov, konopac, čekić, mašinu za sječenje cigle, gumeni čekić, nabijač za zemlju, eksere i vaser vagu.

vrtna_staza_1

Duž pravca kojim će se pružati staza od cigle, zabodite kolčiće i zategnite konopac. Ašovom iskopajte jamu u dubinu debljine cigle plus 5cm koliko će iznositi sloj pijeska.

vrtna_staza_2

Duž ivice jame postavite ivičnjake, u našem slučaju drvene daske prelakirane bezbojnim lakom. Sa vanjske strane zakucajte u zemlju drvene kolčiće na koje će se daske nasloniti.

vrtna_staza_3

Nabijte dobro zemlju nabijačem za zemlju. U prostor koji ste iskopali, dodajte sitni pijesak i rasporedite ga ravnomjerno drvenom daščicom. Nađite daščicu širu u od širine jame, zarežite je za debljinu cigle i vucite je po ivičnjacima kako bi dobili ravnu površinu.

vrtna_staza_4

Slažite cigle. Pazite na raspored. Pogledajte sliku za pravilan raspored.

vrtna_staza_5

Krajnje cigle moraćete rezati, za to možete koristit mašinu za sječenje cigle ili brusilicu. Nanesite ciglu na mjesto gdje treba ležati, označite liniju rezanja i tek onda pristupite rezanju.

vrtna_staza_6

Upotrijebite gumeni čekić da ciglu postavite na mjesto.

vrtna_staza_7

Po završetku reda svaki put izvršite provjeru libelom kako bi sve bilo savršeno ravno.

vrtna_staza_8

Po završetku polaganja svih cigli, po površini staze raspite suvi sitni pijesak s kojim ćete zatvoriti sve šupljine između cigli.

vrtna_staza_9

Preko staze pređite metlom, na taj način bićete sigurni da ste pijeskom zatvorili sve eventualne rupe.

vrtna_staza_10

Na kraju čekićem zakucajte kolčiće ispod ratine trave. Izvor: Nekretninebl.com

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori