Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalPolitika

November 9, 2016

Predsjednik Vujanović odlučio: Mandat Dušku Markoviću

More articles by »
Written by: admin
Tags:
Crna Gora će dobiti vlast u narednih par sedmica, siguran je odlazeći premijer i šef DPS-a Milo Đukanović. On je to saopštio nakon konsultacija sa predsjednikom Crne Gore o mandataru za sastav nove vlade. Vujanović je na prijedlog Đukanovića odlučio da to bude Duško Marković

“Taj predlog sam utemeljio na ostvarenom izbornom rezultatu. DPS je trijumfovala na izborima. U narednom periodu ćemo doći do detaljnog dogovora. Ne dalje od narednih par sedmica dobićemo vlast”, siguran je Đukanović.

Što se tiče odluke opozicije da ne prizna rezultat izbora, Đukanović kaže:

“Hajde da se zajedno sjetimo u ovih 25 godina koji su to izbori od uvođenja višestranačja koje je opozicija priznala, uključujući rezultate referenduma. Očigledno da je to razmišljanje tipa – učestvujem na izborima da bih pobijedio, ako ne pobijedim, uslovi su neregularni“, rekao je on.

To je, ocijenio je, krajnje infantilan politički pristup, “koji ne donosi dobra ni Crnoj Gori u cjelini, a posebno onima koji su nosioci takvog razmišljanja i, kao što vidimo, ne donosi im, jer se neumitno ponavljaju njihovi porazi“.

“Umjesto toga je očigledno potrebno razumjeti da se u utakmici učestvuje i da je u njoj moguće i pobijediti i izgubiti i, kad izgubite, da je potrebno dostojanstveno se odnijeti rpema onome što je rezultat demokratske volje građana“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, oni to nikako da prihvate i “opsjednuti su, očigledno, idejom da kroz razne scenarije pokušaju da osvoje vlast bez izbora“.

“To su pokušali 24. oktobra prošle godine, onda nekom izmišljotinom Vlade nacionalnog jedinstava, jer im se nije išlo na izbore. Znali su kakvi ih rezultati čekaju. Pa su onda pokušali pružanjem pomoći u vršenju terorističkih akata. Oni u kontinuitetu pokazuju da ih ne zanimaju rezultati izbora“, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, opozicija je preko rada Državne izborne komisije pokušala da prepravi rezultate izbora.

“Sve skupa politički cirkus i neozbiljnost ljudi koji misle da je Crna Gora primitivna provincija u kojoj je moguće vlast uzimati sa ulice. Jasno smo im poslali poruku da to neće biti moguće“, poručio je Đukanović.

On je naveo da im je poslata poruka da je Crne Gora postala pravna država koja, zahvaljujući tome, postaje dio evropskog i evroatlanstkog društva.

“Bolje da to što prije razumiju i da se priklone pravilima koja važe u evropskoj civilizaciji. Kada se opredijele da se tako ponašaju možda im se otvori šansa da ostvare cilj i da vrše vlast“, kazao je Đukanović.

S druge strane, Vujanović kaže da mu je drago što su opozicionari kod njega lično došli i zatražili mandat i što to nijesu uradili preko medija.

Demokratski front, Ključ, SDP i Demokrate na sastanku je predstavljao Dritan Abazović. Vujanović, međutim, kaže da imaju različito mišljenje o tome ko treba da dobije mandat za sastav nove vlade.

“Moja Ustavna obaveza je da predložim poslanika sa liste koja je osvojila najviše mandata. Smatram da je to logika izbora. Duško Marković treba da bude mandatar koji će biti posvećen integracijama i ekonomskom napretku”, istakao je Vujanović.

Manjine prvo s DPS-om

Prethodno je odluku o mandataru novinarima saopštila predsjednica HGI Marija Vučinović.

“Predsjednik mi je rekao da će dati mandat partiji koja je osvojila najviše glasova. To je DPS”, rekla je Vučinović.

DPS ima 36 mandata, a većina je 41. Ostalih šest mandata imaju Socijaldemokrate (2) i manjinske stranke (4). Pregovori sa DPS-om još traju.

“Nacionalne manjine će prvo usaglasiti zajedničku platformu. Nakon što potpišemo platformu, počećemo pregovore sa Duškom Markovićem. Prvo ćemo je ponuditi DPS-u”, rekla je ona.

Rok do kog će se manjine izjasniti je kraj ove nedjelje. To je novinarima kazao Nazif Cungu koji je nakon Vučinović razgovarao sa Vujanovićem.

SD smatra da ne treba odugovlačiti

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović vjeruje da će Crna Gora prije kraja mjeseca dobiti izvršnu i zakonodavnu vlast.

 

“Mi smatramo da postoji jasna većina i mislimo da ne treba odugovlačiti sa formiranjem vlasti”, naglasio je Brajović.

On novinarima nije mogao da kaže koja ministarstva SD traži.

 

 

Opozicija zove manjine

Osim DPS-a, mandate manjinskih stranaka želi i opozicija koja im je ranije danas ponovo ponudila da s njima formiraju vladu – kako god požele.

Prethodno su Demokratski front, Ključ, Demokrate i SDP koji su na izborima osvojili 39 od 81 mandata od Vujanovića zatražili mandat. Njih je na sastanku kod Vujanovića predstavljao Dritan Abazović.

“Uprkos atmosferi državnog udara građani su odlučili da dođe do promjena u Crnoj Gori.  Obavijestio sam Vujanovića da predstavljam najveći broj poslanika. Mi imamo 39 mandata i glasove 180 hiljada građana. DPS i SD zajedno imaju manje od nas. Oni imaju 38 poslanika. U ovakvoj atmosferi nije dobro da se da mandat onome ko ima manje glasova od nas. Ako nekome treba da se da mandat, onda su to oni koji imaju najviše mandata”, rekao je Abazović novinarima nakon sastanka sa Vujanovićem u vili Gorica.

“Ne priznajemo izbore ali želimo da formiramo vladu koja bi organizovala slobodne izbore. Ostaje otvorena ponuda manjinama da sami ili sa građanskom opozicijom bez Demokratskog fronta formiraju vladu”, rekao je on.

Na konsultacije kod Vujanovića stigli su predstavnici albanske koalicije, nakon čega će stići Socijaldemokrate pa DPS.

Demokratska partija socijalista je na izborima 16. oktobra osvojila 36 mandata, Demokratski front 18, Velika koalicija Ključ devet, Demokrate osam, Socijaldemokratska partija četiri. Socijaldemokrate i BS imaće po dva, a koalicija Albanci odlučno i Hrvatska građanska po jednog poslanika.

FOTO: Vedran Ilić / CdMAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore