Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalPodgorica

July 24, 2019

Podgorička sahat-kula i džamije

More articles by »
Written by: admin

Sa Sahat-kulom, Osmanagića džamija je jedna od najvećih znamenitosti Podgorice. Džamija je smještena u Staroj Varoši, na lijevoj obali rijeke Ribnice,  jezgru stare Podgorice za vrijeme Osmalijske vlasti. 

 

Osmanagića džamija

Osmanagića džamija

Osmanagića džamiju kao i Sahat-kulu podigao je hadži Mehmed-paša Osmanagić, krajem XVIII vijeka. Obije su građene istovremeno. Održavali su je Lukačevići zbog čega se pominje i kao Lukačevića džamija. U dvorištu džamije nalazi se Turbe graditelja, Mehmed-paše Osmanagića, gdje je i pokopan.

U toku Drugog svjetskog rata bombardovanjem je doživjela veliko oštećenje, i u ruševnom stanju je bila sve do 1997. godine kada je temeljno renovirana.

Pored Osmanagića džamije, jedna od takođe značajnih džamija je i Skender Čauševa džamija.

Glavatovića - Starodoganjska džamija

Glavatovića – Starodoganjska džamija

Skender Čauševu džamiju – Starodoganjsku, krajem 15. vijeka, sagradio je Skender-Čauš. Džamiji je pripadala i Skender-Čauševa tekija, sagrađena prije džamije. I ona se nalazi u najstarijem dijelu Podgorice. Džamija je više puta obnavljana, jer je uništavana u brojnim bombardovanjima. Danas je jedna od dvije aktivne džamije u Podgorici. U njoj je sjedište Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

 

 

 

Sahat kula

Sahat kula

Sahat kula se nalazi na Trgu Bećir-bega Osmanagića u naselju Stara Varoš u Podgorici. To je rijetka podgorička građevina koja je preživjela njemačko bombardovanje Podgorice u Drugom svjetskom ratu.

Sahat-kula je sagrađena 1667. godine. Sagradio ju je turski vezir Hadži-paša Osmanagić. Prema izvorima sahat na kuli je naručen iz Italije. Dugo vrijeme, ona je služila za odbranu od neprijatelja i kao gradski sahat. Oko 1890. po oslobođenju Podgorice od Turaka, na vrh građevine je postavljen veliki metalni krst koji ni dodanas nije uklonjen. Danas je Sahat-kula važan istorijski simbol Podgorice i Crne Gore. Renovirana je u januaru 2012. godine, kada je stavljen, novi, digitalni mehanizam.


 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore