Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalMagazin

December 21, 2015

Zašto se NASA nije vratila na Mjesec?

More articles by »
Written by: admin

Zašto je Amerika odustala od Meseca i prestala da šalje misije do nama najbližeg nebeskog tijela?

Do 1966. svemirska trka dostigla je svoj vrhunac. NASA je dobila najveći budžet u historiji – 5,933 milijarde dolara (oko 43 milijarde današnjih dolara), usphešno je okončan projekat Gemini, a krenule su i ozbiljnije pripreme za Apollo misije.

Od tog trenutka, podrška za svemirske programe je počela da opada, pa je uprkos uspješnom slijetanju na Mjesec u julu 1969. došlo do velikog zaokreta u svemirskoj politici SAD.

Samo godinu dana nakon što je misija Apollo 11 “osvojila” Mjesec, NASA je morala da se nosi sa velikim šupljinama u budžetu, ali je uspjela da pošalje još pet misija na Mjesec (Apollo 13 nije uspio da se spusti zbog tehničkih problema).

Oživljeni su planovi izgradnje svemirske stanice, a 1970. objavljeno je da će misija Apollo 20 biti otkazana u korist novog projekta – Skylab.

Drugog septembra 1970. agencija je najavila posljednje tri Apollo misije: Apollo 15, 16 i 17, ali je u to vrijeme morala da se nosi sa velikim političkim pritiscima. Naime, Bijela kuća je već naredne godine željela da potpuno otkaže Apollo program poslije misije 15, ali se NASA ipak izborila da do toga ne dođe.

Judžin Sernan je 14. decembra 1972. postao posljednji čovjek koji je hodao Mjesečevom površinom, a tu titulu drži do danas.

Budžet koji je NASA imala prije 1966. više nije bio održiv, naročito onda kada se Amerika suočila sa velikom naftnom krizom 1973. koja je potpuno promijenila prioritete te nacije. I dalje se ulagalo u svemirske programe, ali s mnogo više ograničenja nego prije.

Ta promjena uticala je na to da se istraživanje Mjeseca, ali i planeta Sunčevog sistema odloži do daljnjeg, a pažnja se usmjerila na spejs šatl program.

Sve do nedavno američke operacije u svemiru bile su u potpunosti fokusirane na nižu Zemljinu orbitu i slanje sondi na druge planete.

To ne znači da je istraživanje Mjeseca, Marsa i drugih planeta izlišno: posjeta njima može nam pružiti sasvim nova znanja o porijeklu života na Zemlji, ali i nastanku Sunčevog sistema. Ostaje da se nadamo da će naše odsustvo sa Mjeseca biti kratkog daha i da će ljudi hodati njegovom površinom barem još jednom za vrijeme naših života.

.

.

.

 


IZVOR: IO9.COM

Istaknuta slika: Judžin Sernan, posljednji čovjek koji je hodao Mjesecom (Foto: NASA Images at the Internet Archive)About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore