Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalMagazin

January 15, 2016

U Crnoj Gori najsporiji i najskuplji internet u regionu

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Internet je postao dio naše svakodnevice. Bilo da se koristi u poslovne ili privatne svrhe, činjenica je da građani Crne Gore imaju najsporiji internet, koji uz to papreno plaćaju, nego građani država regiona

U odnosu na prethodne godine situacija u našoj državi kada su cijene interneta u pitanju nešto je povoljnija, ali i dalje kaskamo za regionom. Prosto rečeno, u Crnoj Gori je potrebno skoro duplo više novca za istu ili čak slabiju brzinu intrerneta nego u susjednim državama.

U Telekomu ADSL paketi sa neograničenim protokom do dva megabita po sekundi (mbps) koštaju 14,16 eura, do pet mbps 18,61, a do sedam mbps 21,75 eura. Nešto povoljnija situacija je kod drugih kompanija koje nude usluge korišćenja interneta. Firma M kabl nudi pakete sa neograničenim protokom od 10 eura do 30,9 eura, dok se u kompaniji M:tel cijena internet paketa formira u zavisnosti od dužine trajanja ugovora. Ukoliko se ugovor potpiše na dvije godine, cijene su sljedeće: internet protok od četiri mbps košta 13,9 eura, do osam mbps 17,9, zatim do 15 mbps 21,9, te do 25 mbps 24,9 eura.

Sa druge strane, ista brzina internet paketa u regionu je znatno jeftinija. Hrvatski Telekom nudi četiri mbps za 10,5 eura, dok je paket od pet mbps 14 eura.

Iako su i ovi paketi jeftiniji od onih koji se nude našim građanima, Hrvati imaju izbor od još nekoliko kompanija čije su usluge još jeftinije.

U prosjeku paketi brzine od dva mbps koštaju od 7,8 do 10 eura, od četiri mbps od 11 do 13 eura, dok je 10 mbps od 22 do 24 eura.

Trenutno u najmlađoj članici Evropske unije je akcija, pa kompanija Bnet nudi brzinu 20 mbps za svega 19,4 eura.

Bosanski Telekom takođe nudi usluge korišćenja interneta po veoma povoljnim cijenama. Paketi brzine do pet mbps su 10 eura, do 10 mbps 15, a do 15 mbps 22 eura. U Makedoniji se najčešće nude paketi velike brzine. Brzinu interneta do 15 mbps Makedonci plaćaju svega 10 eura, dok brzine od 25 i 150 mbps koštaju 24,5, odnosno 40,8 eura.

Od susjeda, najjeftiniji internet ubjedljivo imaju Srbijanci. Građani Srbije preko kompanije Orion mogu izabrati pakete od pet do 100 mbps. Najjeftiniji paket sa brzinom od pet mbps košta osam eura, dok za 10 mbps treba mjesečno izdvojiti 9,8 eura. Brzina interneta od 20 mbps je 12,2 eura, do 50 mbps 18,8, a 100 mbps 28,6 eura.

Iako su cijene interneta u Crnoj Gori znatno više nego u regionu, direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Zoran Sekulić tvrdi da će internet biti jeftiniji ove godine. Takođe, Sekulić je demantovao istraživanje kompanije “Akamai” da naša država ima najsporiji internet u Evropi.

Prema njegovim riječima, prosječna brzina nije 4,6 megabita u sekundi, već oko 7,28 mbps.

U prilog riječima Sekulića ide i istraživanje “Global Internet Maps” organizacije “Internet Society”, koja je Crnu Goru pozicionirala na 77. mjesto u svijetu, sa prosječnom brzinom od 7,7 mbps. Međutim, iako možda naša država nema najsporiji internet u Evropi, u regionu svakako ima. Veću prosječnu brzinu od Crne Gore ima čak i Albanija, kao i sve države bivše Jugoslavije.

Vodeći na ljestvici po brzinama preuzimanja je Singapur sa brzinom od 97 mbps, drugi je Hong Kong sa 96 mbps, dok je treća Rumunija sa brzinom od 62 mbps. Na Balkanu najveću brzinu imaju Slovenija (22 mbps), Makedonija (13 mbps) i Srbija (12 mbps).


 

Izvor: Dnevne novineAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore