Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalMagazin

November 7, 2015

Stalno ste umorni?

More articles by »
Written by: admin

Da bismo izdržali cio radni dan koji se često završava tek kasno uveče, uzmemo li u obzir i porodične obaveze, potrebno je pridržavati se jednostavnih pravila koja često uzimamo zdravo za gotovo.

Više je razloga zašto se često već u podne osjećamo iscrpljeno i umorno, od preskakanja obroka do neispavanosti ili sjedelačkog načina života, a da bismo se osjećali bolje, treba se samo pridržavati osnovnih pravila i ponekad sebe staviti na prvo mjesto.

Nemojte biti gladni!

Sigurno ste čuli za ovo osnovno pravilo, ali je pitanje koliko ga se pridržavate. Osim što se obroci ne smiju preskakati, stručnjaci se slažu kako je najpametnije jesti tri veća obroka i dva manja kroz dan. Takođe nije dobro izbaciti omražene ugljene hidrate kako biste zadržali nivo šećera u krvi i osjećali glad, ali birajte one zdravije. Kada god možete, birajte integralne žitarice, tjesteninu ili pirinač . Uz njih kombinujte namirnice s vlaknima koja će osigurati da se ugljeni hidrati pretvore u energiju koja traje.

Ne smijte biti žedni

Kada osjetite žeđ, već je kasno jer ste vjerovatno dehidrirani i energija je pala. Moguće je da se u nekom trenutku čak osjećate potpuno klonulo ili vas uhvati vrtoglavica kada na primjer ustanete od stola. Držite se starog dobrog pravila od osam čaša vode dnevno, s tim da računate kako voće, supe i ostala jela ili namirnice takođe sadrže vodu. Ako se bavite vježbanjem, trebata da pojačate unos vode.

Živite u strahu

Svi imamo svoje brige i probleme, ali stalno iščekivanje loših scenarija izaziva mentalni umor. Umjesto zamišljanja groznih stvari koje se možda nikada neće dogoditi, radije se posvetite sadašnjosti i stvarima koje se mogu riješiti.

Nedostatak gvožđa

Manjak gvožđa uzrokuje malokrvnost, organizam ne proizvodi dovoljno hemoglobina koji je jedan od najvažnijih proteina u našem tijelu, a direktno je odgovoran za prenos kiseonika u crvenim krvnim zrncima. Zato možete osjećati umor pa nije na odmer da posjetite ljekara i uradite analize. Uz umor, drugi su simptomi blijeda boja koža, vrtoglavica, pospanost, slabost, gubitak apetita ili lupanje srca.

Pokrenite se

Da, teško je zamisliti da nakon napornog radnog dana odete do teretane ili na čas pilatesa, ali vježbanje daje energiju. Ako možete, vježbajte barem tri sata prije odlaska na spavanje ili po mogućnosti ujutro, tako da omogućite tijelu da se opusti i tjelesnoj temperaturi da padne što se obično događa prije odlaska na spavanje.

Ograničite unos kofeina

Iako nas stimuliše i mnogi ne mogu zamisliti dan bez šoljice kahve, morate ograničiti unos kofeina. Previše kofeina, naročito u večernjim satima, može uzrokovati nesanicu pa ćete idući dan započeti umorni. Najbolje bi bilo da kahvu ne pijete u popodnevnim satima.

Naspavajte se

Što smo stariji, i jedna neprospavana noć može nas umoriti i za nekoliko sljedećih dana. Uz sav naporan ritam kojim smo zatrpani normalno je da ponekad idemo kasnije da spavamo, ali imajte na umu da vam treba oko sedam sati sna.


IZVOR: TPORTAL

Foto: Vukajlija.com

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori