Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalMagazin

November 25, 2016

Šta treba da znate o zimskoj vožnji: 10 korisnih savjeta

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Bliži se decembar, kada nas konačno očekuju i pravi zimski uslovi za vožnju. Da li ste spremni?

Ako su vas posljednjih dana zavarale gotovo proljećne temperature vazduha, treba da znate da meteorolozi za naredni period najavljuju zahlađenje i mrazeve.

U namjeri da poveća bezbjednost u drumskom saobraćaju tokom predstojeće zime, Goodyear je pripremio nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da lakše pregurate ovo godišnje doba na putu:

1. Posebnu pažnju poklonite pneumaticima.

U zimskim uslovima je optimalno prianjanje od ključne važnosti za bezbjednu vožnju, zato se potrudite da vaše vozilo bude opremljeno odgovarajućim zimskim gumama sa dovoljno dubokim gazećim slojem. Zakon propisuje da dubina gazećeg sloja mora biti najmanje 4 milimetra, a treba da je izmjerite kako na unutrašnjem tako i na spoljašnjem rubu gazećeg sloja. Takođe, posvetite pažnju i pritisku u gumama – provjerite ga barem jednom mjesečno i po potrebi ih dopumpajte, a važno je i da redovno pregledate pneumatike kako biste otkrili eventualna oštećenja i neravnomjerno habanje.

2. Prije vožnje očistite snijeg i led sa automobila.

Prije nego što sjednete za volan, odvojite malo vremena da temeljno očistite snjeg i led, pri čemu osim staklenih površina obavezno očistite i snjeg sa krova, poklopca motora i gepeka, da ne bi u vožnji spadao sa automobila i ugrožavao druge vozače. Temeljno očistite kako vjetrobransko, tako i ostala stakla kao i retrovizore, time obezbjeđujete optimalnu vidljivost tokom vožnje. Ne zaboravite da očistite i farove. Vjetrobranska stakla se zimi češće i više prljaju, zato vodite računa da uvjek imate dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakla koja ne mrzne na niskim temperaturama, a provjerite i u kakvom su stanju brisači.

3. Obezbjedite veće rastojanje za bezbjedno kočenje.

U zimskim uslovima planirajte početak kočenja ranije nego što je to uobičajeno kada je toplo, a kolovoz suh, jer je na snjegu i ledu zaustavni put vozila duži. Takođe se preporučuje da papučicu kočnice pritiskate manjom snagom.

4. Kada skrećete nemojte nikad istovremeno i da ubrzavate/kočite.

Ako od vozila zahtjevate dvije radnje istovremeno, recimo, kočenje i skretanje ili ubrzavanje i skretanje, to može da dovede do gubitka kontrole nad vozilom. Najbolje je, ako je moguće, da brzinu vozila prilagodite prije skretanja.

5. Izbjegavajte iznenadne i oštre manevre.

Iznenadni manevri kao što su naglo kočenje, brzo okretanje volana ili iznenadno ubrzavanje mogu negativno da utiču na dinamiku automobila i dovedu do gubitka kontrole nad vozilom.

6. Budite vrlo obazrivi na mostovima i nadvožnjacima. Na njima postoji veća mogućnost poledice. Zato, kada ste na takvim deonicama, vozite sa posebnim oprezom i smanjenom brzinom.

7. Ako se zaglavite u snjegu, ne pretjerujte sa pritiskanjem papučice za gas.

Ako prejako pritiskate papučicu za gas, postoji opasnost da se samo još dublje ukopate u snjeg.

8. Ne zaboravite lance za snjeg.

Ako živite na području u kome često vozite u teškim zimskim uslovima, i na putevima često nailazite na snjeg i poledicu, ne zaboravite da u vozilu imate uvjek spremne lance za snjeg. Oni će u pomenutim situacijama vašem vozilu obezbjediti bolje prianjanje na zasnježenim i zaleđenim putevima.

9. Posebnu pažnju obratite na druge vozače.

Drugi učesnici u saobraćaju možda ne voze tako pažljivo kao vi, zato se preporučuje da držite veće odstojanje od zahtevanog, da izbegavate sve što vam odvlači pažnju, da vozite predvidivo i pre svakog skretanja ili promene vozne trake to jasno pokažete davanjem migavca.

10. Ne zaboravite ni korisnu pomoćnu opremu.

Dobro je da u vozilu imate pri ruci paket pomoćne opreme koji će vam olakšati nepredvidive situacije na putu. U paketu su dobrodošli flaša vode, ćebe, punjač za telefon sa priključkom na 12V, topla zimska obuća i slično. U gepeku neće biti na odmet ni manja ili sklopiva lopata za uklanjanje snega.

Srećan put!About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Rožaje: Obilježeno 10 godina Savjeta Muslimana Crne Gore (FOTO)

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore svečanom manifestacijom u Rožajama obilježio deset godina postojanja. FOTO: Radio Televizija Rožaje
by admin
0

 
 

10 godina rada: Svečanost Muslimanskog savjeta u Rožajama

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore ima čast i zadovoljstvo da Vas pozove na: SVEČANOST Povodom desete godišnjice postojanja i rada . Rožaje, subota, 8. decembar 2018. godine sa početkom u 18 sati Sala Centra za kulturu R...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori