Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalMagazin

May 26, 2016

Pogledajte kako Kinezi planiraju da smanje gužve i emisiju štetnih gasova

More articles by »
Written by: admin
Tags:
“Straddling bus” bi se mogao prevesti kao “Opkoračeni autobus”. Pogledajte i zašto.

Sigurno vam je poznato da Kinezi muku muče sa zagađenjem vazduha. Najmnogoljudnija zemlja na svijetu definitivno ima problem sa gužvama u saobraćaju. Izum jedne kompanije mogao bi zauvijek da promijeni stvar. Koncept “Opkoračenog autobusa” predstavljen je još prije 6 godina, ali tek sada je predstavljena skica. Plan je i da do kraja jula ili početka avgusta probna verzija krene u promet.

Koncept “Opkoračenog autobusa” je jednostavan – trebao bi da ide iznad puteva, odnosno da prelazi preko vozila i to šinama koje bi se postavile na dvije strane puta. Prema nacrtu, mogao bi primiti i do hiljadu i 400 putnika. Izumitelj Južu Song kaže da bi instalacija koštala svega 15 odsto ukupne cijene metroa. Maksimalna brzina je 60 kilometara na sat. Možda i najbitnija stvar je da ovaj vid prevoza zamišljen na električni pogon. S obzirom da predstavlja zamjenu za 40 konvencionalnih autobusa, onda je lako izvesti računicu – koliko bi se uštedilo na izduvnim gasovima.

Skeptici su već počeli da preispituju funkcionalnost novog vida prevoza. Kao prvo nameće se pitanje – kako će skretati i ponašati se na raskrsnicama. Kao drugo – pod mu je na dva metra i deset centimetara, pa je pitanje i šta ako naiđe na visočije vozilo poput kamiona. Međutim, to nije omelo i vlasti grada Manausa u Brazilu da izraze zainteresovanost. Sličan izum prije ravno pola vijeka smislili su Amerikanci Lester Voker i i Kreg Hodžets. Oni su htjeli na taj način da povežu Njujork i Boston.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore