Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalMagazin

November 5, 2015

Ovo su namirnice popravljaju raspoloženje

More articles by »
Written by: admin

Namirnice koje unosimo mogu imati veliki uticaj na našu energiju. U mozgu se događaju složeni hemijski procesi koji na nedostatak neke supstance reaguju neraspoloženjem. Ovih devet namirnica poboljšavaju vaše raspoloženje i čine vas zdravim.

1. Crna čokolada

Svima je poznato da se osjećamo bolje kada posegnemo za čokoladom. Čokolada će poboljšati vašu energiju ali će vam i poboljšati protok krvi, fokus i jasnoću. Savjetuje se da vaš odabir bude crna čokolada. Iako je mlječna ukusnija, ona se uglavnom svede na mlijeko i šećer. Kvalitetna crna čokolada ima veću koncentraciju akrtivnih sastojaka.

2. Špargla

Osnovna supstanca u našem mozgu koja čini da se osjećamo dobro nalazi se u špargli. Ovu supstancu u velikoj mjeri sadrži i meso ćurke. Mala preporuka je da ne miješate šparglu i čokoladu jer postoje velike šanse da postanete hiperaktivni.

3. Dagnje

One će vam definitivno popraviti dan. Pune su proteina, a nijesu masne i kalorične. Posebna pogodnost dagnji je posjedovanje vitamina B12 koji hrani ćelije mozga. Školjke su veoma bitne za ishranu jer sadrže izuzetno zdrave elemente.

4. Čeri paradajz

Paradajz je bogat antioksidansima koji sprečavaju određena moždana zapaljenja i depresiju, a takođe vrše detoksikaciju organizama. U ovoj vrsti malog paradajza sadržano je više antioksidansa nego u standardnom paradajzu. Zanimljivo je da maslinovo ulje pomaže u procesu apsorpcije istog tako da ove dvije namirnice treba koristiti zajedno.

5. Blitva

Blitva je izuzetno bogata magneziumom i hranljivim materijama, što znači da je ozbiljan regulator raspoloženja. Kao i kod soje i spanaća, ova doza magnezijuma može osvježiti vaša osjećanja i pomoći vam u borbi protiv depresije.

6. Govedina

Veoma je bitno da porijeklo mesa bude od životinje koja je prirodno i zdravo hranjena, odnosno koja je pasla dosta trave u prirodi. Trava ne sadrži masti, a zato sadrži hranljive omega3 masne kisjeline. Ove supstance smanjuju hormone stresa i može imati pozitivan efekat kada dođe do topljenja masti koje se zadržavaju na stomaku. Ovde bitnu ulogu igra i gvožđe koje popravlja raspoloženje i memoriju.

7. Grčki jogurt

Jogurt je koktel zdravlja, proteina, kalcijuma koji pomaže varenju. Ukoliko ne unosite dovoljno kalcijuma možete osjetiti razdražljivost, nervozu i depresiju. Ako se odlučite na grčki jogurt, dobićete veću porciju proteina. Obratite pažnju na skrivene kalorije, šećer i visokofruktuozni sirup kada je reč o voćnim jogurtima, upozorava Daily Entertainment.

8. Med

Često ste čuli da šećer i rafinisan šećer nijesu ni malo dobri za vas, naročito u količinama u kojim ih unosimo. Med zaista može da ponudi mnogo više nego šećer. On smanjuje upale i depresiju. Med je sama srž energije.

9. Jaja

Od nedavno se sve više govori o dobrom holesterolu koji se nalazi u jajima. Ona sadrže mnogo korisnih supstanci kao što su vitamin D, jodid, omega3 masne kiseline, cink i još mnogo toga što će vam popraviti dan.


 

Izvor: BIZLife

FOTO: THINKSTOCK

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori