Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalMagazin

April 19, 2016

Napravili baklavu za Ginisa

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Žensko udruženje ZemZem iz Ljubljane napravilo je najveću i najtežu baklavu na svijetu za koju vjeruju da će ući i u Ginisovu knjigu rekorda

Komade baklave teške 310 kilograma i duge 18,75 metara građanima su dijelili glumac Enis Bešlagić i gradonačelnik Zoran Janković, a dobrovoljni prihodi od akcije u okviru tradicionalnog festivala hrane namijeniće se gradnji ljubljanske džamije.

Na festivalu je podijeljeno i više stotina litara kafe kuvane u ogromnoj džezvi koja je prije nekoliko godina takođe ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća na svijetu.

“Prava baklava treba da upije agdu, slatku vodu, a za to je potrebno vrijeme. Kad moja mama peče baklavu, to radi cio dan, a jede se tek sjutradan, kad upije svu vodu i kad postane sočna”, kazala je Amina Agić iz Udruženja ZemZem, prenosi Hina.

Organizatori vjeruju da će Ginisov odbor priznati novi rekord iako priznaju da Ginis propisuje da poslastice moraju biti napravljene u jednom komadu, a ne od više njih koji se onda povežu u jedan veliki kolač, kako je nastala njihova velika baklava.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore