Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalMagazin

December 13, 2015

Most na Sastavcima-mjesto okupljanja i starih i mladih

More articles by »
Written by: admin
Podgorica je nesumnjivo grad mostova. Stari, novi, betonski, željezni-vi oni spajaju obale rijeka Morače, Ribnice, Mareze, Cijevne i Zete. Ipak, izdvaja se jedan, onaj prvi i najstariji.

Most na Sastavcima

Smješten je u srcu Glavnog grada i vjekovima čuva trag istorije. To je most na Sastavcima, u narodu poznat kao Hadži-pašin most.

Kameni most na rijeci Ribnici, na današnjim Skalinama, za koji se vjeruje da potiče još iz rimskog perioda, najstariji je u Podgorici. Prema dostupnim istorijskim podacima, ovaj most je jedan od rijetkih ostataka nekadašnjeg rimskog grada koji se nekada nalazio na ovom području.

Most na Sastavcima i danas popularan

Stariji stanovnici Podgorice ovaj most zovu Most na Sastavcima, jer se oblast oko ušća Ribnice u Moraču zvala Sastavci.

Ekipa Anadolije je na ovom mostu srela Bajra Prekića, stanovnika Podgorice, koji kaže da je izuzetno vezan za ovaj most.

„Ovdje sam kao mladić provodio ljetnje dane, kupajući se u rijeci. Takođe, sasvim slučajno, ovdje sam upoznao djevojku koja je kasnije postala moja supruga. I ne samo ja, već mnogi Podgoričani su vezani za ovaj prostor, za ovaj most. Nas starije ovaj most vraća u mladost“, kaže Bajro.

Obnovljen je u prvoj polovini 18. vijeka od Hadži-paše Osmanagića, pa je u narodu ovaj most poznat još i kao Hadži-pašin most. Pored mosta na Ribnici, on je sagradio i Sahat-kulu, simbol Stare Varoši.

Hadži-pašin most predstavlja spoj stare i moderne Podgorice. I danas Podgoričani koriste ovaj most kako bi sa Bulevara Svetog Petra Cetinjskog što brže stigli u Staru Varoš.

Visok samo nekoliko metara

Most na Sastavcima sagrađen je od jednog luka, a visok je svega nekoliko metara. Kako se vjeruje, građen je od riječnog kamenja. Stari kameni most na ušću Ribnice u Moraču je mjesto okupljanja mladih, ali i starijih, gdje se u prijatnom prirodnom ambijentu u samom centru traži osvježenje uz rijeku u vrelim ljetnjim mjesecima.

Hadži-pašin most poznat je i kao mjesto sastajanja mladih parova. Na njemu se ne mogu postaviti katanci i “zaključati ljubav”, kao na visećem mostu na Morači, ali malo je podgoričkih parova, koji nijesu prošli ovim mostom, najstarijim u Podgorici.

Na mostu smo sreli i Marka i Andreu dok su šetali držeći se za ruke. Insistirali su da ih ne fotografišemo, ali su pristali da kratko kažu šta za njih predstavlja ovaj most.

„U Podgorici je poznato da se većina mladih prilikom zabavljanja nalazi na ovom mostu. Nijesmo ni mi izuzetak. Jednostavno, ovaj most kao da je pod srećnom zvijezdom“, kazao je Marko.

Most na Sastavcima je kameni svjedok minulog vremena i vrijedna ostavština. Podgoričani, pored Sahat-kule, uskih ulica u Staroj Varoši, džamija iz vremena Osmanskog carstva, kao i pored Tabačkog mosta kojem prijeti rušenje, most na Sastavcima smatraju jednim od rijetkih i vrijednih ostataka minulog vremena.


 

Izvor: Anadolija About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore