Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalMagazin

December 14, 2015

Kako vještačke novogodišnje jelke utiču na zdravlje ukućana

More articles by »
Written by: admin

Na kupovinu vještačkih novogodišnjih jelki ljudi se odlučuju iz brojnih razloga, poput alergije na pelud stabala, jednostavnijeg održavanja i čišćenja, višekratne upotrebe i uštede novca, ali različita su mišljenja stručnjaka o tome da li je zdravije u kuću donijeti pravo ili vještačko stablo…

Jedni podsjećaju da su vještačke jelke napravljene u potpunosti od sintetičke plastike – polivinil hlorida (PVC) i tvrde da on nije opasan ni štetan po ljudsko zdravlje.

Međutim, dr Glen Harnet, direktor lanca klinika “Amerikan femili ker” upozorava da je PVC smjesa otporna na vatru i da se u njoj ponekad nalaze i metali poput olova, kalaja i barijuma.

Podsjeća da je istraživanjem iz 2004. u vještačkim jelkama pronađena određena količina olova. “PVC otpušta isparljive organske spojeve, a oni mogu iziritirati sluznicu očiju, sluznicu nosa i pluća”, kaže doktor Harnet. U nekim slučajevima PVC sadrži i ftalate, isparljive tečnosti koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti.

EU je zbog štetnosti zabranio njihovo korišćenje u dječjim igračkama jer mogu da poremete hormonalnu ravnotežu u organizmu, kaže dr Brus Lanper, profesor zdravstvenih nauka na Univerzitetu Sajmon Frejz, i upozorava da je veoma teško precizno saznati od čega je neko vještačko novogodišnje drvo zaista napravljeno. Podsjeća da ima mnogo različitih tipova ftalata, među kojima neki oponašaju djelovanje ženskoga hormona estrogena.

“Tri četvrtine hemijskih spojeva pronađenih u raznim predmetima koje svakodnevno koristimo nijesu dovoljno testirani kada je riječ o njihovu štetnom uticaju na reproduktivne organe ili uticaj na razvoj mozga i kognitivno bihevioralne sposobnosti kod djece, ali pretpostavlja se da su sigurni”, kaže dr Lanper dodajući da je veoma teško sa stopostotnom sigurnošću ustanoviti kolika je stvarna opasnost od štetnog djelovanja potencijalnih hemikalija iz novogodišnje jelke pored koje provedemo oko šest sati dnevno, mjesec dana u godini u periodu od oko deset godina.

Doktor Harnet pak u šali kaže da ne želi da bude Grinč i da postoje načini koji nas mogu zaštititi od štetnih uticaja navedenih hemijskih spojeva potencijalno sadržanih u novogodišnjim jelkama napravljenih od PVC-a. Ističe da proizvodi od sintetičke plastike, uključujući i novogodišnje jelke, ispuštaju znatno manje štetnih hemikalija nakon što se neko vrijeme ostave napolju, na svježem vazduhu.

“Što se duže vaša vještačka jelka luftira van doma na svježem vazduhu, to bolje”, poručuje Harnet i savjetuje kupovinu novogodišnjih jelki bez PVC-a, napravljenih od polietilena (PE), termoplastičnog materijala od kojega se najčešće pravi plastična ambalaža.


 

Izvor: Uređenje doma | Net.hr

Foto: ThinkstockAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Rožaje: Obilježeno 10 godina Savjeta Muslimana Crne Gore (FOTO)

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore svečanom manifestacijom u Rožajama obilježio deset godina postojanja. FOTO: Radio Televizija Rožaje
by admin
0

 
 

10 godina rada: Svečanost Muslimanskog savjeta u Rožajama

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore ima čast i zadovoljstvo da Vas pozove na: SVEČANOST Povodom desete godišnjice postojanja i rada . Rožaje, subota, 8. decembar 2018. godine sa početkom u 18 sati Sala Centra za kulturu R...
by admin
0

 
 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori