Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalMagazin

September 20, 2015

Jugoslavija: Neko pati, neko je se nerado sjeća

More articles by »
Written by: admin
“Dok je bilo Tita znao se red”. “U Jugoslaviji si bio toliko siguran da si mogao zaspati u parku bez imalo straha”. “Prije se znalo ko kosi, a ko vodu nosi” – ovo su neki od najučestalijih žargonskih izraza koji se među jugonostalgičarima koriste da bi opisali žal za nekadašnjom zajedničkom državom.

Jugoslavija, država koje više nema već 23 godine, i danas je u mnogo čemu aktuelna. Jedni je se prisjećaju s uzdasima čežnje, drugi proklinjući njeno postojanje, a dok treći (mlađe generacije) nijemo posmatraju rasprave između realnosti i fikcije o svemu što je Jugoslavija predstavljala, ili su neki zamišljali da predstavlja, piše klix.ba.

Jugonostalgija je sasvim prirodna pojava, nimalo iznenađujuća, jer je i logično da u svim društvenim sistemima imate zadojene pristalice i uvriježene protivnike. Ipak, indikativno je da je Jugoslavija, odnosno njeno postojanje danas izgovor za trenutni uspjeh ili poraz. Oni koji opravdavaju sadašnju politiku i procese koji su prisutni u današnjoj BiH uglavnom s negodovanjem gledaju na Jugoslaviju, ističući sve njene nedostatke, propuste i grijehe. S druge strane neistomišljenici sa trenutnim politikama, sa trenutnim odnosom prema državi i narodu uglavnom glorifikuju dostignuća bivše SFRJ.

Jugoslavija nije crno-bijela slika

O jugonostalgiji, upotrebi i zloupotrebi Jugoslavije danas, opravdanosti glorifikovanja i minimiziranja svega jugoslovenskog klix.ba je razgovarao s istoričarkom mr. sci Dženitom Sarač-Rujanac, koja je zaposlena kao viša stručna saradnica Instituta za istoriju. Ona je prokomentarisala nostalgiju prema bivšoj Jugoslaviji u današnjem društvu, ističući da se ona koristi na različite načine.

“Smatram da postoji nostalgija koja se u javnom diskursu naziva jugonostalgijom i čini mi se da je svaki dan sve izraženija. Međutim, smatram da to nije nostalgija za onim socijalističkim sistemom, jednopartijskom vlašću i obaveznom predmetu marksizma. To je žal za boljim vremenima, za prošlom sretnom mladošću, ili pak prenesenoj predstavi o bezbrižnom, sigurnom i prosperitetnom društvu. Znači, neki se prisjećaju, a neki zamišljaju, a pri tom se zanemaruje činjenica da su i ‘onda’ korišćeni bonovi za naftu, postojale su redukcije struje, nestašice robe, repromaterijala i slično”, istakla je ona.

Istoričarka Sarač-Rujanac naglašava da se slika o Jugoslaviji ne može predstavljati kao crno-bijela.

“Kada govorimo o Jugoslaviji uvijek postoji ono ‘ali’. Međutim, čini mi se da nostalgija za Jugoslavijom raste istovremeno sa svakodnevnim nezadovoljstvom naših građana koji se susreću sa brojnim problemima opšte egzistencije i koji time jednostavno raspršuju nadu da će ovdje uskoro biti bolje, pravednije i transparentnije“, kaže Sarač-Rujanac.

Prednosti i nedostaci u savremenoj upotrebi

Kao prednosti Jugoslavije u odnosu na današnje stanje u državi i društvu nostalgičari izdvajaju brzo zaposlenje nakon okončanja školovanja, besplatno školstvo i zdravstvo, mogućnost ljetovanja za sve i efikasnu miliciju koja je davala osjećaj sigurnosti u svakom trenutku.

S druge strane, nije zanemariv broj onih koji iznose teze, hipoteze i argumente o negativnostima bivše SFRJ. Uglavnom se spočitava neprincipijelna i neravnopravna politika državnog vrha, favoriziranje Beograda i Zagreba u odnosu na ostatak Jugoslavije, prividni uspjesi i slobode koje su se implementirale uvijek nauštrb nekog trećeg i mnogo drugih razloga.

Nezaobilazna je i rasprava o opravdanosti Golog otoka. Dok je za jedne to bila neophodna stavka u cilju državne bezbjednosti, za druge je to najmonstruozniji vid zločina prema neistomišljenicima od državnog vrha. I koliko god raspravljali o Jugoslaviji konstantna su dva pola. Prvi onaj romantičarski koji naglašava ono lagano štivo što ga je Jugoslavija ispisala, a to je procvat rok muzike, fićo i yugo kao simboli uspjeha autoindustrije, sportski uspjesi, sloboda kretanja s čuvenim crvenim pasošem itd.

Nijesu rijetka ni okupljanja zaljubljenika i poštovaoca Jugoslavije koji i danas obilježavaju nekada državne praznike i bitne datume, poput Dana republike 29.11, Dan mladosti 25. 05, ili smrt Josipa Broza Tita 04. 05. Iako su predvodnici tih skupova uglavnom učesnici NOR-a, bivši članovi Partije i sl, zapažen je broj i mladića i djevojaka, rođenih čak nakon raspada Jugoslavije, koji pomenute događaje redovno ispraćaju mašući jugoslovenskom trobojkom, majicama sa simbolom crvene zvijezde petokrake i drugim detaljima koji podsjećaju na nekadašnju SFRJ.

Drugi pol o Jugoslaviji ističe suzbijanje vjerskih sloboda, nepriznavanje nacionalne postojanosti muslimana/Bošnjaka do 1971. godine, zatim strahote Golog otoka, režimsko pravosuđe, nametanje jugoslovenstva gušenjem nacionalnih čežnji i još mnogo toga.

“Činjenica je da smo mi društvo u tranziciji i svi se nekada nađemo u apsurdnim situacijama koje se, shodno volji ili nahođenju ovlašćenog tumače na štetu običnog građanina. Da ne bi dolazili u takve situacije, da se savremeni neuspjesi ne bi pravdali teretom i nasljeđem prošlosti, treba i morada se nađe snage da se ova tranzicija ubrza i da se uspostave validni i savremeni društveni kodeksi. U protivnom, svima nama prolaziće godine i godine, a žal za ‘Titovim zlatnim dobom’ biće još veći“, zaključuje na kraju razgovora za klix.ba istoričarka Dženita Sarač-Rujanac.

U većini gradova i danas postoje ulice s Titovim imenom. I tu je pronađen problem. Dok su jedni za promjenu naziva ulica, opravdavajući to ‘bespotrebnim’ podsjećanjem na nešto o čemu nema saglasnosti, ovi drugi koriste istu analogiju i ‘nameću’ druge nazive oko kojih takođe nema saglasnosti. I tako u nedogled. Ostajemo zaglavljeni između prošlosti i sadašnjosti, pravdajući svoje uspjehe i promašaje Jugoslavijom i njenim simbolima.


Izvor: Klix.ba About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore