Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalMagazin

December 19, 2015

Gledanje horor filmova zaista ledi krv u žilama

More articles by »
Written by: admin

Da gledanje horor filmova može da prouzrokuje neobične pojave u našem tijelu, dokazala je grupa holandskih istraživača čija je studija objavljena u časopisu British Medical Journal

Naučnici su otkrili da gledanje filmova strave aktivira proteinski faktor VIII, koji utiče na koagulaciju krvi.

Oni, međutim, napominju da fanovi ovih ostvarenja nemaju razloga za paniku, te da i dalje mogu slobodno da gledaju vampirske drame i ostale jezovite avanture.

Kako prenosi Gardian, holandski istraživači su analizirali krv 24 zdravih mladih ljudi nakon što su im dali da odgledaju film o paranormalnim pojavama “Astralna podmuklost” (2010).

Njihov cilj je bio da ustanove da li strah, kao što se vjeruje još od srednjeg vijeka, zaista “ledi krv u žilama”.

Testovi su pokazali da je nakon gledanja horor filma kod učesnika naglo porastao nivo proteinskog faktora VIII, što se nije dogodilo kod osoba koje su odgledale putopisni dokumentarac.

Prosječni rast od preko 11 IU/dl (Međunarodna jedinica/decilitar) proteina u krvi zastrašenih gledalaca mogao bi se protumačiti kao 17 odsto više šansi za dobijanje venske tromboze.

Ipak, naučnici nijesu uspjeli da uspostave bilo kakvu vezu između straha i drugih zgrušavajućih proteina. Iako gledanje filmova strave izaziva koagulaciju, ono ne dovodi nastanka ugrušaka.

Zapravo, zgrušavanjem krvi u trenutku straha naše tijelo pokušava da ograniči eventualno krvarenje, objašnjavaju naučnici dodajući da bi bilo korisno podrobnije proučiti ovaj biološki mehanizam.


Izvor: Tanjug

FOTO: ThinkstockAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore