Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalMagazin

December 9, 2015

Da li su vještačke novogodišnje jelke štetne po zdravlje?

More articles by »
Written by: admin

Na kupovinu veštačkih novogodišnjih jelki ljudi se odlučuju iz brojnih razloga, poput alergije na pelud stabala, jednostavnijeg održavanja i čišćenja, višekratne upotrebe i uštede novca, ali različita su mišljenja stručnjaka o tome da li će ‘zdravije’ u kuću donijeti pravo ili vještačko stablo, piše Independent

Jedni podsjećaju da su veštačke jelke napravljene u potpunosti od sintetičke plastike – polivinil hlorida (PVC) i tvrde da on nije opasan ni štetan po ljudsko zdravlje.

Međutim, dr. Glen Harnet, direktor lanca klinika “American Family Care” upozorava da je PVC smjesa otporna na vatru, u kojoj se ponekad nalaze i metali poput olova, kositra i barijuma. Podsjeća da je istraživanjem iz 2004. u vještačkim jelkama pronađena određena količina olova.

“PVC otpušta isparljive organske spojeve, a oni mogu iziritirati sluznicu očiju, sluznicu nosa i pluća”, kaže dr Harnet.

U nekim slučajevima PVC sadrži i ftalate, isparljive tečnosti koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti. EU je zbog štetnosti zabranio njihovo korišćenje u dječjim igračkama jer mogu da poremete hormonalnu ravnotežu u organizmu, kaže dr Brus Lanpear, profesor zdravstvenih nauka na Univerzitetu Sajmon Frejz i upozorava da je veoma teško precizno saznati od čega je neko novogodišnje drvo zaista napravljeno. Podsjeća da ima puno različitih tipova ftalata među kojima neki oponašaju djelovanje ženskoga hormona estrogena.

“Tri četvrtine hemijskih spojeva pronađenih u raznim predmetima koje svakodnevno koristimo nije dovoljno testirano kada je reč o njihovu štetnom uticaju na reproduktivne organe ili uticaj na razvoj mozga i kognitivno bihevioralne sposobnosti kod djece, ali pretpostavlja se da su sigurni”, kaže dr Lanpear dodajući da je veoma teško sa stopostotnom sigurnošću ustanoviti kolika je stvarna opasnost od štetnog djelovanja potencijalnih hemikalija iz novogodišnje jelke pored koje provedemo oko šest sati dnevno, mjesec dana u godini u periodu od oko deset godina.

Dr Harnet pak u šali kaže da ne želi biti Grinč i da postoje načini koji nas mogu zaštititi od štetnih uticaja navedenih hemijskih spojeva potencijalno sadržanih u novogodišnjim jelkama napravljenih od PVC-a. Ističe da proizvodi od sintetičke plastike, uključujući i novogodišnje jelke, ispuštaju znatno manje štetnih hemikalija nakon što se neko vrijeme ostave napolju, na svježem vazduhu. “Što se duže vaša vještačka jelka luftira van doma na svježem vazduhu, to bolje”, poručuje Harnet i savjetuje kupovinu novogodišnjih jelki bez PVC-a, napravljenih od polietilena (PE), termoplastičnog materijala od kojega se najčešće pravi plastična ambalaža.


IZVOR: NET.HR

Foto: Thinkstock

 About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
 

Položaj Muslimana Crne Gore poslije izbora 2016. godine

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda. Broj: 18 12. 06. 2017. godine     Demokratska partija socijalista predsjedniku Milu Đukanoviću     Pred...
by admin
0

 
 

Vezirova džamija u Gusinju

Vezirova džamija je najstarija džamija u Gusinju. Prema predanju, džamiju je izgradio skadarski vezir iz porodice Bušatlija, početkom 15. veka. Zbog svog značaja i svoje karakteristične arhitekture zaštićena je zakonom...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori