Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalKulturno nasljeđe

December 21, 2016

Restauracija Sahat kule u Podgorici

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Predstavnici Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), glavnog grada Podgorice i Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore potpisali su danas protokol o saradnji na realizaciji projekta restauracija Sahat kule u Podgorici. Projekat restauracije počet će početkom naredne godine i biće završen do početka turističke sezone, a biće finansiran sredstvima TIKA-e, javlja Anadolu Agency (AA).

U sklopu restauracije Sahat kule biće obnovljen Trg Bećir-bega Osmanagića, gdje se i nalazi Sahat kula.

Ugovor o saradnji potpisali su koordinator TIKA-e za Crnu Goru Ahmet Altun, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović i direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović.

Nakon potpisivanja protokola, Altun je kazao da je TIKA prisutna u svim oblastima.

“Najviše projekata realizujemo u oblasti obrazovanja, zdravstva i restauracije. Oblast restauracije je jako važna, kako bi zaštitili kulturno blago ove države. Vjerujem da će nakon realizacije ovoj projekta, prostor oko Sahat kule biti jedno od najljepših mjesta u Crnoj Gori. Očekujem da će se sa projektom krenuti početkom naredne godine i da će biti završen do maja ili juna”, kazao je Altun.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović istakao je da glavni grad ima dobru i izdašnu saradnju sa TIKA-om u mnogim oblastima.

“Siguran sam da smo, što se tiče Podgorice, ovim projektom uspostavili temelje dobre saradnje, na zadovoljstvo svih. Krećemo sa adaptacijom Sahat kule i trga Bećir-bega Osmanagića, koji predstavljaju simbol Podgorice. Sahat kula je simbol međuvjerske tolerancije. Tako je bilo, tako je i danas. Sada će Sahat kula zasijati najljepšim sjajem”, kazao je Stijepović.

Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore Anastazija Miranović istakla je da je Sahat kula simbol Podgorice i da se prema tom kulturnom blagu “moramo odnositi odgovorno”.

Potpisivanju protokola prisustvovao je i ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip.

“Za ovaj projekat će se izdvojiti velika sredstva, blizu pola miiona eura. To će biti aktivnost koju zaslužuju Crna Gora i njeni građani, kao i naša država”, istakao je ambasador Galip.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore