Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalKultura

March 8, 2016

U prodaji novi broj “Komune”: Čitajte o tradiciji i običajima u Crnoj Gori

More articles by »
Written by: admin

Izašao je iz štampe najnoviji 18. broj časopisa Komun@ koji se od danas može naći na prodajnim mjestima i kioscima širom Crne Gore

I ovoga puta u Komuni nijesu izostali brojni zanimljivi tekstovi vezani za tradiciju, baštinu i običaje u Crnoj Gori, eseji i podsjećanje na jubileje, a predstavljane su i značajne ličnosti  iz različitih sfera crnogorske istorije.U rubrici iz istorije crnogorske diplomatije Dejan Vuković piše o tome da je crnogorska dilomatija od Berlinskog kongresa uspostavila precizna pravila protokola i ceremonijala.

U drugom nastavku feljtona iz knjige Henrika Angela “Herojski narod – priče iz Crne Gore“ koji je priredila Radmila Perović govori se o junačkim vrlinama kod Crnogoraca koji su po tome na prvom mjestu na svijetu.

Marjan Mašo Miljić podsjeća na stoljetni jubilej mojkovačke bitke s naslovom “Čije su naše kosti” i stoljeće sjećanja: “od Medove do Lovćenske vile 1916-2016” u priči o nesrećno stradalim crnogorskim dobrovoljcima pod Medovom i parabrodu Brindizi. O barskom spomeniku iz 1881.- jedinom takve vrste u svijetu piše Željko Milović uz konstataciju da je sačinjen od fragmenata tzv kamene plastike iz starog barskog grada. Isto tako Ismet Karamanaga u tekstu o čuvenom ulcinjskom turbetu na Pristanu govori o tome da se o njemu brine već skoro jedan vijek porodica Peku.

Čedo Bogićević piše o zapisima sa Gornjeg Meduna i epitafima Marka Miljanova  na kamenoj ploči, a Vlado Duletić o Andrijinom lancu, relikviji iz prošlosti mainskih Duletića, u crkvi Svetog Ilije.

Miroslav Marušić u tekstu o jubileju 750 godina Franjevaca u Boki govori o njima kao misionarima dobrote i kulture, a Veselin Konjević o predanju o Pavi i Ahmetu koja je nedavno proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom.Aldemar Ibrahimović piše o izvornoj Ganića kuli u Rožajama koja predstavlja danas ruinu sa samo dva nivoa kamenih zidova pod naslovom “Potonja ura oronulog originala”.

Borislav Borilović podsjeća na put Cetinje-Budva izgrađen 1931.god. “što predstavlja dokaz da narod Crne Gore kad hoće može sve pa i da izgradi put od 23. km, za svega pet mjeseci“.

U esejima prepoznatljivim za ovaj časopis Željko Rutović u “mjestima sjećanja” piše o nikšićkom Onogoštu kao „utočištu duše“, a Ramiz Hadžibegović u rubrici običaji o brašnjeniku kao“ Zembilju majčine topline.

U pismu iz Sarajeva, Boro Kontić, poznati bosanski novinar porijeklom iz Crne Gore, podsjeća na nekadašnja nikšićka vremena pod naslovom “Trebjesa od zavičajnog zova”, dok Dražen Drašković iz Kolašina na najdužu ulicu u gradu pod Bjelasicom koja se zove po najbližem susjednom gradu-Mojkovačka.  A Zoran Zečević piše o nekadašnjim beranskim fotografima “kao svestranim hroničarima koji su zaustavljali vrijeme i sačuvali od zaborava i ovjekovječili nebrojene ljude i događaje…”

Goran Sekulović pišući o urbanoj baštini u Mirkovoj Varoši u Podgorici podsjeća na činjenicu da svaka kuća u tom dijelu nekadašnje Podgorice “sa svojom dušom, ima svoju sudbinu , svaka priča, svoju priču, poput ljudi koji su u njima stanovali, rađali se, živjeli, umirali…”

U redovnoj rubrici  iz crnogorske dijaspore Žarko Božović predstavlja naše iseljenike u Njemačkoj koji rade na uspostavljanju što kvalitetnijih odnosa između dvije države, a u tekstu o istorijatu specijalnog školstva u Crnoj Gori Željko Darmanović piše o “Luči za ubogu tišinu mraka”.

U slovu iz susjedstva Stjepan Bernadić piše o tome da se  navršava skoro četvrt stoljeća otkako je admiral bivše JRM Vladimir Barović izvršio samoubistvo zbog “agresije na Hrvatsku  koja je po njegovom ubjeđenju predstavljala djelo suprotno crnogorskoj časti…”, a Marina Dulović o risanskim pomorcima kao “Grofovskom gnijezdu slavnih kapetana”. Branislav Kadić, predstavlja Žarka Mališića, književnika i predsjednika Matice Crnogorske u Danilovgradu pod naslovom “Poetika  bršljanja na zavičajnom stablu”, a Nikša Grgurević poznatu interpretatorku crnogorske izvorne muzike, Branku Šćepanović pod naslovom “Diva s Koma plava”, a Rade Likić, Daru iz znamenite pjesme “Duni vjetre malo sa Neretve” koja u istinu nije Mostarka nego Nikšićanka.

U svojoj redovnoj rubrici Čolpin kutak, Marija Čolpa piše o “klečanju na kukuruzu“, Husein Ceno Tuzović na sportskim stranama u poslednjem petom nastavku završava priču o 90 godina FK Budućnost kao “Neiscrpnom blagu omladinskog pogona”. Mladen Kuček u rubrici biblioteka prenosi akcente sa promocije Komune u Nikšiću pod naslovom “Predanje uz živo tkanje”, a Žarko Mandić u rubrici novi naslovi predstavlja knjigu Gorana Komara “Ćirilična dokumenta dubrovačkog arhiva”, I ovaj kao i sve prethodne brojeve potpisuju Amer Ramusović, glavni, Minja Bojanić izvršni i Voislav Bulatović, tehnički urednik.


 

Izvor: CdMAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Rožaje: Obilježeno 10 godina Savjeta Muslimana Crne Gore (FOTO)

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore svečanom manifestacijom u Rožajama obilježio deset godina postojanja. FOTO: Radio Televizija Rožaje
by admin
0

 
 

10 godina rada: Svečanost Muslimanskog savjeta u Rožajama

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore ima čast i zadovoljstvo da Vas pozove na: SVEČANOST Povodom desete godišnjice postojanja i rada . Rožaje, subota, 8. decembar 2018. godine sa početkom u 18 sati Sala Centra za kulturu R...
by admin
0

 
 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori