Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalKuhinja

September 18, 2015

Doručak u Turskoj je više od jela

More articles by »
Written by: admin
Doručak u Turskoj ima posebni važnost za svakog pojedinca, ali i za cijelu porodicu, jer je taj obrok, po tradiciji, mnogo više od običnog jela.

Studenti, đaci i radnici koji ujutro žure na posao, hiljade njih, najčešće usput naručuju od uličnih prodavaca i u različitim prodavnicama ili restoranima koji služe doručak, “jedan simit, jedan sir i jedan čaj”, pa je to, kažu, rečenica koja se najčešće čuje u Istanbulu.

Simit je pecivo posuto hrskavim susamom, u našim krajevima poznato pod nazivom đevrek.

Sir koji se jede za doručak sličan je feta siru, ali se razlikuje od regije do regije.

Ostali, koji nemaju razloga da ujutro žure u škole ili na radna mjesta imaju dobar razlog da ustanu iz kreveta, jer se u Turskoj doručak jednostavno – ne propušta.

Bukvalan prevod riječi “Kahvali”, što na turskom znači “doručak”, glasi “prije kafe”, ali se uz njega služi isključivo – čaj.

Za porodice koje su ujutro na okupu, doručak je uvijek zajednički i postaje prava gozba sa svježim povrćem, paradajzom, krastavcem, maslinama, uz svjež mirisni hljeb, puter i jaja koja se mogu pripremiti i sa sudžukom.

Sudžuk je debela sušena kobasica od goveđeg mesa sa začinima poput bibera, bijelog luka i paprike, najčešće savijena i sa sastavljenim krajevima, tako da izgleda kao mesni đevrek.

“Menemen” je još jedan vrlo ukusan i zdrav doručak u Turskoj, a priprema se sa jajima i svježim prodinstanim povrćem kao što su paradajz, paprika i luk sa malo začina. Tajna dobrog “menemena” je da sve ostane kremasto i mekano i da se lako može namazati na hljeb, pa se tako najčešće i jede.

S obzirom na to da je Turska velika i raznolika zemlja, koja se prostire na dva kontinenta, normalno je da doručak u svakoj regiji ima po neku specifičnost i tradiciju.

Na sjeveru, u selima Egejske obale, obavezno je maslinovo ulje uz paradajz, krastavac i masline, dok je u Gaziantepu prednost data tijestu koje je punjeno sirom i pistaćima.

Na istoku Turske, u Vanu i okolini, doručak podrazumijeva više vrsta sireva i meda, koji su autentični za to podneblje.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore