Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEvropa

January 18, 2016

Sve dublja kriza u EU: Austrija privremeno ukida “Šengen”

More articles by »
Written by: admin

Austrijski kancelar Verner Fajman kazao je da Austrija stavlja privremeno van snage Šengenska pravila i sprovodi pojačane granične kontrole, kao i da odmah važi obaveza posjedovanje dokumenata na granici

“Ako Evropska unija ne uspije da obezbijedi spoljne granice dovodi se cio Šengen u pitanje. Tada mora svaka zemlja da kontroliše svoje nacionalne međe”, poručio je kancelar.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh, rekao da je svjesno, uslijed rekonstrukcije vlade, izabrao dosadašnjeg šefa policije u pokrajini Burgenland Hans Petera Doskocila za budućeg ministra odbrane, ističući da novine u vladi znače i kontrolu azilanata na granicama.

“Doskocil će kao praktičar veoma brzo izraditi projekat kako je moguća bolja kontrola na granicama”, objasnio je Fajman.

Kako je istakao, Austrija će, kao i Njemačka, pojačano kontrolisati svoje granice i sprovoditi vraćanje azilanata.

“Izbjeglice koje ne putuju u Njemačku biće odbijane na granicama Austrije. Svako ko dolazi kod nas treba da bude strožije kontrolisan. Ko nema pravo na azil ili ne želi kod nas da podnese molbu za dobijanje azila treba da se odbije sa granice. U zemlju će moći samo oni koji kod nas imaju pravo na azil i koji nisu vraćeni iz Njemačke”, najavio je on.

Fajman je, u do sada neuobičajeno oštrom tonom kritikovao EU.

“Zaprepašćujuće je da EU, na osnovu komplikovane konstrukcije, tako važne probleme kao što je izbjeglička kriza ne može brže da rješava”, naglasio je on.

Takođe je izrazio nadu da će uskoro poći za rukom obezbjeđivanje spoljnih granica EU, jer u suprotnom, kako kaže, prijeti dovođenje cijele EU u pitanje.

“Želimo da blokiramo svu finansijsku pomoć državama koje ne žele da prime izbjeglice. Ko po pitanju izbjeglica nije solidaran, mora računati na veto u vezi finansijske pomoći”, poručio je Fajman.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore