Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEvropa

March 14, 2016

Poraz Merkelove, istorijski uspjeh desničara

More articles by »
Written by: admin

Demohrišćani (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel pretrpeli su značajne gubitke na izborima koji su održani u tri savezne pokrajine

Poraženi su u dvije pokrajine, dok je antimigraciona desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) zabilježila istorijski uspjeh, prenose njemački mediji pozivajući se na izlazne ankete.

Izbori su održani u tri sasvim različite pokrajine, sa sasvim različitim biračkim tijelom, navodi Dojče vele.

CDU je izgubila u dvije od tri države zabilježivši najniži rezultat u svom uporištu Baden-Virtembergu gdje su, sudeći po procjenama, pobijedili Zeleni.

U još jednoj zapadnoj pokrajini Rajni-Palatinatu, premijerka iz Socijaldemokratske partije (SPD) Malu Drajer po svemu sudeći uspjela da ostane na funkciji pošto je njena partija s 37,5 odsto u finišu kampanje “dotukla” CDU koji je završio s 33 odsto.

U istočnoj pokrajini Saksonija-Anhalt je stanje sasvim drugačije: CDU je ostao najjača stranka sa 30 odsto podrške, a AfD je posebno profitirao i ući će u pokrajinski parlament sa 22 odsto.

Najveći pobjednik izbora je AfD, stranka kojoj je “vjetar u leđa” dala izbjeglička kriza i čija je predsjednica Frauke Petri čak izjavila da u slučaju nužde na izbjeglice treba pucati na granicama.

AfD je nastao pred prošle parlamentarne izbore 2013, tada kao stranka protivnika monetarne unije, ali je ojačao tek nakon što su stranku napustili prvi predsednik i mnogi liberali i preuzeli je desničari i populisti.


 

IZVOR: TANJUG

Foto: GettyImagesAbout the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore
 
 

 

Rožaje: Obilježeno 10 godina Savjeta Muslimana Crne Gore (FOTO)

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore svečanom manifestacijom u Rožajama obilježio deset godina postojanja. FOTO: Radio Televizija Rožaje
by admin
0

 
 

10 godina rada: Svečanost Muslimanskog savjeta u Rožajama

Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore ima čast i zadovoljstvo da Vas pozove na: SVEČANOST Povodom desete godišnjice postojanja i rada . Rožaje, subota, 8. decembar 2018. godine sa početkom u 18 sati Sala Centra za kulturu R...
by admin
0

 
 

Konkurs za objavljivanje rada u 9. broju časopisa ”Osvit”

Matica muslimanska Crne Gore Samostalno udruženje u oblasti kulture manjinskog muslimanskog naroda Broj: 19  10. 09. 2017. godine   O b a v j e š t e nj e o prijemu tekstova, radova, za Deveti broj časopisa OSVIT glas M...
by admin
0

 
Savjet Muslimana Crne Gore

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori