Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEvropa

May 16, 2016

Njemački političari optužuju Merkel: Evropu učinila previše zavisnom od Turske

More articles by »
Written by: admin

Njemački političari optužuju Merkel: Evropu učinila previše zavisnom od Turske

Turska, koja odbija da se povinuje zahtjevima EU oko antiterorističkih zakona, objavila je u petak da su pregovori o postizanju sporazuma o bezviznom režimu u zamjenu za zaustavljanje ilegalnih migranata zapali u ćorsokak i da EU mora da pronađe “novu formulu” za spasavanje tog sporazuma, prenio je Rojters.

Merkel, čija je popularnost opala zbog liberalne politike prema migrantima, a nakon što je Njemačka primila više od milion izbjeglica tokom prošle godine, predvodila je napore EU da obezbijedi taj sporazum u martu.

Iako je broj migranata koji su ušli u Njemačku od januara drastično smanjen, Merkel je i dalje na meti kritika svojih konzervativnih saveznika u Bavariji, kao i antiimigrantske Alternative za Njemačku (AfD).

“Nisam protiv pregovora sa Turskom, ali mislim da je opasno da se postane toliko zavisan od Ankare”, rekao je Horst Zehofer, predsjednik CSU, sestrinske stranke Merkelove CDU.

On smatra da je sporazum s Turskom doprinio jačanju podrške AfD-u.

Sara Vagenkneht iz krajnje ljevičarske partije Linke vjeruje da je Merkel u suštini sama vodila pregovore i postigla sporazum, a da nije uključuila svoje evropske partnere.

“Kancelarka je zato odgovorna za to što je Evropa postala ranjiva za moguće ucjene autoritarnog turskog režima”, kazala je ona.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore