Glas Muslimana Crne Gore

Informativni portalEvropa

March 2, 2016

Njemačka TV: Nova izbjeglička ruta zaobilazi Srbiju

More articles by »
Written by: admin
Tags:

Njemačka N TV objavila je skicu “nove rute” kojom bi izbjeglice koje traže spas u Evropi mogle da se kreću

Prema toj pretpostavci, migranti bi mogli iz Grčke da krenu ka Albaniji, preko Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske ka Zapadnoj Evropi.

Kako javljaju mediji, na makedonskoj granici u mjestu Idomeni povećan je broj migranata i sada skoro 10.000 njih čeka da iz Grčke uđu u Makedoniju, navodi ta TV, prenio je podgorički portal CDM.

Za migrante iz ratom zahvaćenih područja u prethodna dva dana skoro je obustavljen ulaz u Makedoniju kod Đevđelije, zbog strožih mjera kontrole i selektivnijeg propuštanja. Granicu mogu da pređu samo oni koji imaju potpunu dokumentaciju.

U Makedoniju dnevno može da uđe svega nekoliko desetina ljudi kako bi nastavili put ka Srbiji i zemljama Zapadne Evrope.

Albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati prije tri dana saopštio je da ta zemlja neće podizati zidove u slučaju da izbjeglice i migranti počnu da koriste tu zemlju za tranzit prema zemljama EU.

Nešto ranije, albanski premijer Edi Rama izjavio je da Albanija neće biti nova ruta za izbjeglice na putu ka Evropi zbog toga što nema “ni uslove, ni snagu, ni entuzijazam da spasava svijet dok drugi zatvaraju svoje granice”.

Premijer Milo Đukanović ranije je kazao da će Crna Gora morati da zatvori svoje granice za migrante ukoliko to učine članice EU.

“Crna Gora će morati da zatvori svoje granice, ukoliko Makedonija zatvori granicu sa Grčkom, a granične restrikcije uvedu Mađarska i Austrija”, rekao je Đukanović.About the Author

admin

Matica muslimanska Crne Gore